Kρίσιμη για τις μεταβιβάσεις ακινήτων η ταυτότητα κτηρίου - Ο πρόεδρος των μεσιτών εξηγεί
Προβλήματα με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου αντιμετωπίζουν πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση της ιδιοκτησίας τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου εφαρμόζεται στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2022 και περιλαμβάνει την σωστή εμβαδομέτρηση του ακινήτου, νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών ή τακτοποίησης εάν υπάρχουν, όλα τα χαρτιά που αφορούν το ακίνητο και την πολεοδομική του υπόσταση.
Ωστόσο, επισήμανε πως λόγω λαθών ή παρατυπιών από τους κατασκευαστές ή τους εργολάβους καταλήγουν να ακυρώνονται πάρα πολλές συναλλαγές.
Όπως αναφέρει: «Παλαιότερα οι κατασκευαστές των κτηρίων ή εργολάβοι που έφτιαχναν τα ακίνητα, ξέφευγαν στα μέτρα».
«Δηλαδή φτιάχνανε ένα ακίνητο 100 τετραγωνικά και πιθανώς τα τετραγωνικά να ήταν 102 ή 103».
Πλέον διαπιστώνεται πως κατά τη διαδικασία πώλησης, «έρχεται ο μηχανικός να κάνει αυτοψία, βλέπει ότι δεν είναι 100 τετραγωνικά όπως λέει η κάτοψη από τα χαρτιά που έχει πάρει από την πολεοδομία και ότι έχει μπει δύο τετραγωνικά μέσα στον άλλον ιδιοκτήτη, και πρέπει αυτός να συμφωνήσει ή να πείσω εγώ που είμαι ιδιοκτήτης τον δίπλα μου, τον γείτονά μου, για να μπορέσουμε να υπογράψουμε τροποποίηση της σύστασης, για να κάνω το συμβόλαιο».
«Εάν όμως ο άλλος δεν θέλει, δεν γίνεται συμβόλαιο».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μεσιτών Αθηνών-Αττικής Λευτέρη Ποταμιάνο είναι απαραίτητο να γίνει νομοθετική παρέμβαση για μονομερή τροποποίηση της σύστασης της οριζοντίου ιδιοκτησίας, για να λυθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση.
Στις 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» (vid)
11:49
Απρόσμενη ανακάλυψη: Αντίγραφο της Ιλιάδας εντοπίστηκε στα σπλάχνα αιγυπτιακής μούμιας
11:45
Καταργεί πάνω από 20.000 πτήσεις η Lufthansa - Στόχος η εξοικονόμηση 40.000 τόνων κηροζίνης
11:44
Κέιτ Μίντλετον: Η αγκαλιά σε 88χρονο Βρετανό που εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία της συζύγου του (pics&vid)
11:40