ΧΡΗΜΑ

Καθαρά Δευτέρα: Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το σαρακοστιανό τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει

Καθαρά Δευτέρα: Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το σαρακοστιανό τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει

Οι αγορές των καταναλωτών στη Βαρβάκειο Αγορά.

intime

Τις τελευταίες αγορές τους για το σαρακοστιανό τραπέζι πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι καταναλωτές, καθώς η Βαρβάκειος αγορά θα είναι ανοιχτή ενώ την Καθαρά Δευτέρα, οι φούρνοι στις γειτονιές ολόκληρης της χώρας θα πωλούν την παραδοσιακή λαγάνα. 

Το κόστος του σαρακοστιανού τραπεζιού βρίσκεται, όπως κάθε χρόνο, στο επίκεντρο, την ίδια στιγμή μάλιστα που φέτος ο πληθωρισμός συνολικά στα τρόφιμα τρέχει» με 6,7%, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο, χωρίς πάντως να αποτυπώνονται σε αυτά, οι επιπτώσεις από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Στο ελαιόλαδο, την ίδια περίοδο, η αύξηση ήταν της τάξεως του 63,7%, σε μεταλλικό νερό- αναψυκτικά-χυμούς φρούτων, 13,8% στα φρούτα 12,3%, στα ψάρια 9,7% και στα αλκοολούχα ποτά, 5,5%.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι για τις αγορές των καταναλωτών από τα σούπερ μάρκετ, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου, τέθηκε σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής» το οποίο θα διαρκέσει έως το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ενισχυμένο «Καλάθι του νοικοκυριού» καθώς για τη συγκεκριμένη περίοδο προστίθενται σε αυτό ο χαλβάς, οι νηστίσιμες σαλάτες καθώς και δύο τουλάχιστον είδη από κατεψυγμένα θαλασσινά, δηλαδή προϊόντα με αυξημένη εποχική ζήτηση. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, «σε γενικές γραμμές φέτος το ''καλάθι της Σαρακοστής'' είναι μεσοσταθμικά ίδιο η φθηνότερο με πέρσι».

Την ίδια στιγμή, στην Ιχθυαγορά της Βαρβακείου, την οποία αρκετοί κάτοικοι της πρωτεύουσας επιλέγουν για τις αγορές των θαλασσινών που «πρωταγωνιστούν» στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, οι τιμές βρίσκονται στα περσινά επίπεδα ή σε ορισμένα προϊόντα ακόμη και μειωμένες. Όπως σημείωνε, στο CNN Greece, o πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Βαρβακείου Αγοράς, Βασίλης Σίμος, οι καταναλωτές θα βρουν φθηνότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, κάποια προϊόντα, όπως για παράδειγμα τις γαρίδες μεσαίου μεγέθους που πωλούνται περί τα 8 ευρώ το κιλό φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι καθώς και το καλαμάρι στα 8-9 ευρώ φέτος, έναντι 10-11 ευρώ πέρσι. Κατά την επίσκεψη του, την Παρασκευή στην αγορά της Βαρβακείου ο υπουργός Ανάπτυξης, διαπίστωσε από την πλευρά του «μεσοσταθμική μείωση των τιμών σε σχέση με πέρυσι». «Όλη η αγορά τής Βαρβακείου είναι ένα Καλάθι της Σαρακοστής. Στόχος μας είναι να υπάρχουν προσιτές τιμές για όλους» υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.

Σε ό,τι αφορά την παραδοσιακή λαγάνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιο αναμένεται επίσης να πωλείται, στα περσινά επίπεδα ή ελαφρώς αυξημένη κατά 5% σε κάποιες περιπτώσεις και θα διαμορφωθεί από 2,80 ευρώ έως 3,30- 3,50 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ