ΧΡΗΜΑ

Καύσιμα: Γιατί πήρε ξανά την ανηφόρα η τιμή της βενζίνης

Καύσιμα: Γιατί πήρε ξανά την ανηφόρα η τιμή της βενζίνης
Intime

Σε ανοδική πορεία βρίσκεται εκ νέου η τιμή της βενζίνης πλησιάζοντας ξανά κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο.

«Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, καταγράφεται αύξηση που φτάνει τα 17 λεπτά το λίτρο» σημειώνει στο CNN Greece, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, Μιχάλης Κιούσης, την ίδια στιγμή που σε αρκετά νησιά της χώρας ολόκληρο το χειμώνα δεν έχει πέσει κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, όπως επισημαίνει.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του του Παρατηρητηρίου Υγρών καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης (31/3) η μέση πανελλαδική τιμή διαμορφώνεται στα 1,942 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική η βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,911 ευρώ το λίτρο ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνει τα 1,907 ευρώ το λίτρο. Πάνω από τα 2 ευρώ διαμορφώνεται σε νησιωτικές περιοχές της χώρας αλλά και στον νομό Ευρυτανίας. Συγκεκριμένα, στα 2,162 στον νομό Κυκλάδων, στα 2,097 στον νομό Δωδεκανήσου, στα 2,021 στον νομό Κεφαλληνίας, στα 2,013 στον νομό Λευκάδος και στα 2,013 στον νομό Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κιούση, η νέα ανοδική πορεία στην τιμή της βενζίνης οφείλεται στις συνεχιζόμενες συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή καθώς και στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν προκαλέσει αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και το κόστος των μεταφορών.

Παρότι ο ίδιος αποφεύγει να κάνει πρόβλεψη για την πορεία της το επόμενο διάστημα σημειώνει πως η τιμή της βενζίνης αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα υψηλή για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να βρίσκεται μεταξύ των χωρών με την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη λόγω των υψηλών φόρων. Το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Κιούση είναι αφενός να δούμε αρχικά μία σταθεροποίηση των τιμών το αμέσως επόμενο διάστημα και στη συνέχεια την αποκλιμάκωσή τους, δεδομένης και την έναρξης της τουριστικής σεζόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ