ΧΡΗΜΑ

Σε ετοιμότητα για τις φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet - Τι αλλάζει φέτος

Σε ετοιμότητα για τις φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το taxisnet - Τι αλλάζει φέτος
Pixabay / stevepb

Λιγότερες από δέκα μέρες έχουν μείνει μέχρι το τέλος του μήνα και μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, για 8,5 εκατ. φορολογούμενους.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως η πλατφόρμα θα άνοιγε ήδη πριν τις 31 Μαρτίου, ωστόσο η πρόταση δυσπιστίας που μεσολάβησε και η διαδικασία που απαιτούνταν για τη νομοθέτηση του φορολογικού νομοσχεδίου καθυστέρησαν την έναρξη της διαδικασίας.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά φέτος, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει παράταση της διαδικασίας, ανάλογη με το διάστημα της καθυστέρησης. Ειδικότερα, για κάθε μέρα καθυστέρησης πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση αντίστοιχων ημερών, πέραν της 30ης Ιουνίου.

Ποιοι θα δουν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και συγκεκριμένα, για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Όπως προβλέπει η νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, η φορολογική δήλωση θα προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα οριστικοποιείται επίσης αυτόματα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το taxisnet θα ανοίξει αρχικά για τα φυσικά πρόσωπα και στη συνέχεια με τα νομικά πρόσωπα.

Παράλληλα, με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, προβλέπεται η παροχή έκπτωσης 3% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Αυγούστου.

Πέντε κωδικοί που μειώνουν τους φόρους

  1. Κωδικός 327-328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
  2. Κωδικός 023-024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
  3. Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
  4. Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
  5. Κωδικός 059-060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ