ΧΡΗΜΑ

Την 1η Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις Πόθεν Έσχες - Ποιοι είναι οι υπόχρεοι

Την 1η Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις Πόθεν Έσχες - Ποιοι είναι οι υπόχρεοι
Pixabay

Μέχρι και την 1η Ιουλίου μπορεί να γίνει η οριστική υποβολή των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων «Πόθεν Έσχες», από τους υπόχρεους, λόγω των καθυστερήσεων στην λειτουργία της καινούργιας ηλεκτρονικής εφαρμογής. 

Ειδικότερα, μέχρι και την 1η Ιουλίου 2024 θα υποβάλλονται οι:

α) αρχικές, με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 28η.2.2023 έως και την 31η.3.2024

β) ετήσιες του έτους 2023 (χρήση 2022)

«κατ' εξαίρεση των προθεσμιών που ορίζονται στο πρώτο και το τέταρτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 18, περί χρόνου υποβολής της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και στο άρθρο 23 περί Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων».

Μετά την ανωτέρω ημερομηνία οι τροποποιήσεις ή/και προσθήκες στα δεδομένα της ηλεκτρονικής κατάστασης υπόχρεων υποβολής Δ.Π.Κ. & Δ.Ο.Σ. δεν θα είναι εφικτές, ενώ τυχόν παράλειψη ή ελλιπής καταχώριση των ως άνω στοιχείων επισύρει τις κυρώσεις του ν.5026/2023 (άρθρο 34).

Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση

Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά (κλικ εδώ), από:

 • Τα μέλη της Κυβέρνησης, τους υφυπουργούς, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων
 • Υπόχρεοι είναι επίσης γενικοί και ειδικοί γραμματείς Βουλής και Γενικής Κυβέρνησης, υπηρεσιακοί γραμματείς και υποστηρικτικό πολιτικό προσωπικό
 • Όλοι οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης
 • Οι γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων, αντιπεριφερειάρχες, προέδροι και τα μέλη των περιφερειακών συμβουλίων, προϊσταμένοι των γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων των περιφερειών, καθώς και τους προϊσταμένους και τους υπαλλήλους των οργανικών μονάδων
 • Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί
 • Μέλη Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
 • Συμβολαιογράφοι
 • Διοικητές, υποδιοικητές και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και των πιστωτικών ιδρυμάτων
 • Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων
 • Αστυνομικοί
 • Δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες, διαχειριστές μέσων ενημέρωσης

Τα στοιχεία των συζύγων

Οι υπόχρεοι απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή «Γνωστοποίηση στοιχείων συζύγου/ΜΣΣ» στη διεύθυνση https://www.pothen.gr/syzygos, προκειμένου να γνωστοποιήσουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) των συζύγων τους, των εν διαστάσει συζύγων τους ή των προσώπων με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Η καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων συζύγου/ΜΣΣ στην παραπάνω εφαρμογή, είναι τρεις ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της μηνιαίας κατάστασης των υπόχρεων.

Αν χρειαστείτε διευκρινίσεις/βοήθεια

Για τυχόν πρόσθετες διευκρινίσεις και πληροφορίες μπορείτε να καλείτε κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων ΠΟΘΕΝ (ΚΕΥ-ΠΟΘΕΝ) στο τηλεφωνικό αριθμό 210-48.02.100 ή μέσω της ενότητας «Χρειάζεστε βοήθεια;» αφού συνδεθείτε με τους κωδικούς σας στο www.pothen.gr και επιλέξετε «Υποβολή Δήλωσης Περιουσιακής κατάστασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ