ΧΡΗΜΑ

Κοινωνικό επίδομα για τους συνταξιούχους - Οι κερδισμένοι, τα ποσά και τα σενάρια

Κοινωνικό επίδομα για τους συνταξιούχους - Οι κερδισμένοι, τα ποσά και τα σενάρια
EUROKINISSI / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων, είτε ως επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, είτε λαμβάνοντας το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Επίσης, οικονομική ενίσχυση (επιταγή ακριβείας) θα λάβουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο από πέντε κατηγορίες ευάλωτων πολιτών, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το πλήθος των δικαιούχων του επιδόματος είναι μικρότερο από πέρυσι που ήταν 742. 772 άτομα, καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι μειώνουν ή μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά και ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές αυξήσεις στο χέρι.

Το δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος, περίπου 250 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από την προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης που επιβάλει η κυβέρνηση με συντελεστή 33% στα πλεαονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων.

Tα σενάρια και τα ποσά

Το 2023 είχε καταβληθεί το ποσό από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Ανάλογο αναμένεται να είναι το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί και φέτος τα Χριστούγεννα στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά με το τελικό πλήθος των δικαιούχων να αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου αφού ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος από τον ΕΦΚΑ.

Το ύψος του επιδόματος προσωπικής διαφοράς δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ύψος της μόνιμης αύξησης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Για την καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς το 2025, εξετάζονται τρία σενάρια:

  • Να πληρωθεί με τις ίδιες κλίμακες που πληρώθηκε το 2024, δηλαδή με 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, 150 ευρώ για συντάξεις έως 1.100 ευρώ και 100 ευρώ, για συντάξεις έως 1.600 ευρώ, αλλά με διεύρυνση των δικαιούχων, ώστε να πάρουν επίδομα και συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων, πάνω από 1.600 ευρώ.
  • Να αυξηθεί το επίδομα αλλά να παραμείνουν οι ίδιες κλίμακες δικαιούχων με ποσά συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό το επίδομα να διπλασιαστεί στα 400 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ, στα 300 ευρώ για συντάξεις έως 1.100 ευρώ και στα 200 ευρώ για συντάξεις έως 1.600 ευρώ.
  • Να διαμορφωθεί νέα κλίμακα συντάξεων και επιδομάτων ώστε να ενισχυθούν περισσότερο οι συνταξιούχοι έως τα 1.000 ευρώ σύνταξης και να πάρουν μικρότερο επίδομα όσοι έχουν άνω των 1.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση το επίδομα πρώτης κλίμακας μπορεί να φτάσει στα 450 ευρώ και οι δύο επόμενες να είναι με ποσά 250 ευρώ και 150 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ