Εξαήμερη εργασία: 690 επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση για έκτακτη βάρδια - 1 στις 6 έγινε δεκτή
Τα στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας ή «εξαήμερης εργασίας» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα:
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Από το σύνολο των εργοδοτών, 690 επιχειρήσεις υπέβαλαν αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.
Από τα 1.671 παραρτήματα που υπέβαλαν αίτηση, μόνο τα 291 πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες, ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζομένους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τσακλόγλου: Παράνομο και ασύμφορο για τους εργοδότες να καθιερώσουν την εξαήμερη εργασία
Κεραμέως: Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα
BBC: Inside trading ή απλή τύχη - Τι έκαναν οι traders πετρελαίου 15 λεπτά πριν τις δηλώσεις Τραμπ
15:49
Πότε ξεκινά η καταβολή συντάξεων Απριλίου στους δικαιούχους
15:47
Νέα ειδική επιχείρηση για τον 34χρονο δύτη στη Βουλιαγμένη - Λιγοστεύουν οι ελπίδες
15:36
Μητσοτάκης: «Η κατασκευή του 6ου προβλήτα θα αναβαθμίσει το λιμάνι Θεσσαλονίκης» (vid)
15:26