Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί - Τι ισχύει αν δεν καταβληθεί
Ανανεώθηκε:
Έως και την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου θα πρέπει να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με την Εθνική Γενική ΣΣΕ το Δώρο Πάσχα, όπως και αυτό των Χριστουγέννων, δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια.
Υπολογισμός Δώρου Πάσχα
Το ποσό του δώρου Πάσχα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι εξαρτάται από τη μορφή της αμοιβής τους.
Ένας υπάλληλος που αμείβεται με σταθερό μηνιαίο μισθό δικαιούται το 50% του μισθού του.
Για όσους εργάζονται με ημερομίσθιο, το δώρο αντιστοιχεί σε 15 πλήρη ημερομίσθια.
Σε περιπτώσεις που η εργασιακή σχέση δεν καλύπτει ολόκληρη την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τη Μεγάλη Τετάρτη- είτε λόγω απόλυσης είτε παραίτησης- τότε ο εργαζόμενος λαμβάνει αναλογικό ποσό.
Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το διάστημα που εργάστηκε.
Για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες εργασίας, αντιστοιχεί 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο. Η καταβολή του δώρου Πάσχα εξαρτάται από τη συμφωνημένη μορφή πληρωμής.
Επίσης, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος απουσίασε λόγω ασθένειας, μόνο οι ημέρες για τις οποίες έλαβε επίδομα από τον ασφαλιστικό του φορέα αφαιρούνται από το διάστημα υπολογισμού του δώρου.
Τι ισχύει στην περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Πάσχα
Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταβάλει το δώρο Πάσχα μέσα στη νόμιμη προθεσμία, οι εργαζόμενοι- είτε ατομικά είτε μέσω των σωματείων που τους εκπροσωπούν- έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να απευθυνθούν άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας.
Εκεί μπορούν να προχωρούν σε καταγγελία, η οποία οδηγεί στη σύνταξη επίσημης μηνυτήριας αναφοράς. Αυτή η αναφορά διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εργοδότη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Παράλληλα, η υπόθεση διαβιβάζεται και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
Δήμος Καλλιθέας για τον αγωγό «σιντριβάνι»: «Το ίδιο συμβάν θα επαναληφθεί»
14:56
Αγρότες: Επ’ αόριστον ο αποκλεισμός της Εγνατίας στον κόμβο Κερδυλλίων
14:55
Εξαρθρώθηκε ομάδα που εξαπατούσε τον ΕΟΠΥΥ: Ανάμεσα τους γιατροί και φαρμακοποιός
14:47
ΚΚΕ: Ο κρατικός μηχανισμός επιδεικνύει ζήλο κατά των αγροτών και όχι για να προστατέψει τους πολίτες
14:47