Αυτοί είναι οι 83 φόροι που μειώθηκαν από το 2019 - Από 1η Ιανουαρίου οι νέες ελαφρύνσεις
Συνολικά 83 μειώσεις φόρων και εισφορών έχουν δεί οι φορολογούμενοι από το 2029 έως και φέτος, σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, με αφορμή τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στην 89η ΔΕΘ.
Ανάμεσα στις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η μείωση και αναμόρφωση της κλίμακας του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά και τη μεσαία τάξη.
Η εισαγωγή ενδιάμεσου συντελεστή 25% (από 35%) στο φόρο εισοδήματος από ενοίκια και η σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους (50% μείωση το 2026 και πλήρης κατάργηση το 2027).
Η αναπροσαρμογή και ο εξορθολογισμός του συστήματος τεκμηρίων διαβίωσης και η μείωση κατά 30% του συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στον Νομό Έβρου και σε νησιά του Νομού Δωδεκανήσου με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους.
Η απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για ιδρύματα και κληροδοτήματα, η θέσπιση αφορολόγητου επιδόματος βιβλιοθήκης μελών ΔΕΠ και ερευνητών και η κατάργηση του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.
Σημειώνεται πως οι νέες μειώσεις φόρων θα φανούν από την 1η Ιανουαρίου 2026.
Όπως σημειώνουν άνθρωποι του οικονομικού επιτελείου, από τις συνολικά 83 μειώσεις φόρων και εισφορών, οι 25 αφορούν έμμεση φορολογία, όπως η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις αστικές, προαστιακές και χερσαίες σιδηροδρομικές μεταφορές (στο 13% από 24%), η μείωση του ΦΠΑ στα είδη βρεφικής ηλικίας (13% από 24%) και η αναστολή καταβολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
Δείτε εδώ τον πίνακα με όλες τις μειώσεις φόρων των τελευταίων ετών:
Μειώσεις φόρων 2019 - 2025ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μητσοτάκης: Μειώνουμε φόρους, αυξάνουμε μισθούς - Επιστρέφουμε το πλεόνασμα στην κοινωνία
Το «καλάθι» της ΔΕΘ μηδένισε φόρους και αύξησε συντάξεις - Οι κερδισμένοι των μέτρων
Στο gov.gr οι αιτήσεις ληξιαρχικών πράξεων για γεγονότα στο εξωτερικό δηλωμένα στο Ειδικό Ληξιαρχείο
17:00
Στο «κόκκινο» η κίνηση στους δρόμους: Χαμηλές ταχύτητες στις εξόδους και στο κέντρο της Αθήνας
16:51
Έκκληση Κίνας σε ΗΠΑ για πυρηνικό αφοπλισμό – Η έκθεση του Πενταγώνου για το Πεκίνο
16:43
Επιχορήγηση βιβλίων ΔΥΠΑ: Εκπνέει το πρόγραμμα - Στις 150.000 οι επιταγές μέχρι τώρα
16:39