ΔΕΔΔΗΕ: «Χαράτσι» 450 εκατ. ευρώ το χρόνο λόγω ρευματοκλοπών
Κοντά στα 450 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ετήσιο κόστος των ρευματοκλοπών για την αγορά και τους τελικούς καταναλωτές, το οποίο αντιστοιχεί σε μέση προσαύξηση του ετήσιου λογαριασμού κάθε πολίτη και επιχείρησης κατά περίπου 60 ευρώ.
Μάλιστα, το «ενεργό απόθεμα» παροχών που συνδέεται με το φαινόμενο της ρευματοκλοπής εκτιμάται σε τάξη μεγέθους ~400.000 παροχές, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ,με βάση την εκτιμώμενη μη καταγραφείσα ενέργεια και μέση κλαπείσα ενέργεια ανά υπόθεση ρευματοκλοπής ~13 MWh και μέση διάρκεια 2 έτη (6.5MWh κατ έτος).
Περισσότεροι έλεγχοι και έξυπνοι μετρητές
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι τεχνικές επιθεωρήσεις έχουν ξεπεράσει τις 50.000 ετησίως, με τη βοήθεια ενεργειών όπως τα εναύσματα (τηλεμέτρηση, μηνιαία καταμέτρηση, αλγόριθμοι/AI, καταγγελίες), τις επιτόπιες επιθεωρήσεις και τους εργαστηριακούς ελέγχους.
Παράλληλα, οι άνθρωποι το κλάδου αναφέρουν πως με την υπογραφή του έργου των έξυπνων μετρητών και τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης παραβάσεων, επιτεύχθηκε μείωση των ρευματοκλοπών κατά περίπου 9% το 2024, ενώ αντίστοιχη περαιτέρω μείωση εκτιμάται και για το 2025, βάσει πρώιμων αποτελεσμάτων, ήτοι σωρευτική μείωση σχεδόν 18%, σε όρους μείωσης κόστους για το κάθε λογαριασμό της τάξης των 10 ευρώ κάθε έτος.
Το συνολικό όφελος για τους συνεπείς καταναλωτές την περίοδο 2024–2025 εκτιμάται σε 150–200 εκατ. ευρώ, προερχόμενο τόσο από τη μόνιμη μείωση των απωλειών όσο και από την αξιοποίηση των εισπράξεων προστίμων μέσω του ρυθμιστικού μηχανισμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως το οικονομικό όφελος από τα πρόστιμα ρευματοκλοπών κατευθύνεται, βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου, στους προβλεπόμενους λογαριασμούς και λειτουργούν τελικά υπέρ των συνεπών καταναλωτών.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πορτοκαλί τιμολόγια: Πότε ξεκινούν - Πώς θα κυμανθεί η κιλοβατώρα
Βραβεία ΠΣΑΤ 2025: Ο Εμμανουήλ Καραλής κορυφαίος αθλητής της χρονιάς (vid)
21:01
Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο - Τι θα συζητηθεί
20:53
Την διέλευση μόνο των ΙΧ θέλουν να επιτρέψουν οι αγρότες από την Περιμετρική στην Πάτρα
20:44
Αιγαίο: Επτά τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τη Δευτέρα
20:35