ΧΡΗΜΑ

Αγρότες: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων μέτρων - Τι αλλάζει

Αγρότες: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των νέων μέτρων - Τι αλλάζει
vasilis svarnias / SOOC

«Καρπούς» έδωσε η χθεσινή συνάντηση των αγροτών με το κυβερνητικό κλιμάκιο, μετά το πέρας της οποίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μια σειρά νέων παρεμβάσεων για τον αγροτικό κόσμο.

Πρόκειται για τέσσερις νέες παρεμβάσεις που έρχονται να «κουμπώσουν» στα έξι μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι δικαιούχοι αγροτικού ρεύματος και αγροτικού πετρελαίου φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της σχεδόν τρίωρης χθεσινής διαπραγμάτευσης, καθώς από τη μία διευρύνονται οι δικαιούχοι χαμηλής τιμής ρεύματος, και από την άλλη οι αγρότες δεν θα πληρώνουν ούτε τον Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο, αλλά ούτε και τον ΦΠΑ αυτής της έκπτωσης.

Τα νέα δεδομένα

1. Αγροτικό ρεύμα

Τα μέτρα προβλέπουν την επέκταση της κάλυψης σταθερής τιμής στα τιμολόγια ΓΑΙΑ από τη ΔΕΗ για 2 χρόνια και μείωση της τιμής σε 8,5 λεπτά/κιλοβατώρα για αγρότες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ πλέον διευρύνονται οι δικαιούχοι χαμηλής τιμής ρεύματος.

Έτσι, στο καθεστώς του φθηνού ρεύματος εντάσσονται πλέον και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση και επί έναν χρόνο αποδεικνύονται συνεπείς.

Στους «χαμένους» παραμένουν οι αγρότες με ληξιπρόθεσμες χρεώσεις μεγαλύτερης διάρκειας που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

2. Αγροτικό πετρέλαιο

Οι προηγούμενες ανακοινώσεις προέβλεπαν την επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, ωστόσο, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, οι αγρότες δεν θα πληρώνουν Ειδικό Φόρο στο πετρέλαιο και πλέον ούτε τον ΦΠΑ αυτής της έκπτωσης.

3. Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε πως θα γίνουν άμεσα βήματα τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ για α) τη θέσπιση αποζημίωσης στο 100%, β) παρακράτηση για κάλυψη του συνόλου των αγροτών και γ) την αύξηση του ορίου αποζημίωσης στα 200.000 ευρώ.

Πλέον, το κυβερνητικό επιτελείο δεσμέυεται και για την επιτάχυνση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

4. Προστασία απώλειας εισοδήματος

Αναγνωρίζεται ειδική πρόβλεψη για την απώλεια εισοδήματος στην παραγωγή φυτικών ζωοτροφών που επηρεάστηκαν αρνητικά από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Πρόκειται για ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς μηδικής που έχουν πληγεί από την κρίση της ευλογιάς στην κτηνοτροφία.

5. Αναδιανομή αδιάθετων πόρων

Προβλέπεται αναδιανομή κεφαλαίων ύψους 160 εκατ. ευρώ από αδιάθετους πόρους της βασικής ενίσχυσης.

6. Ενίσχυση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα

Υπόσχεση για ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα στόχο έχουν την ενίσχυση των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα, όπως θερμοκήπια, σχέδια βελτίωσης και μεταποίηση.

7. Εθνικό Σύστημα Αγροτικής Ιχνηλασιμότητας και Αυθεντικότητας

Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Αγροτικής Ιχνηλασιμότητας και Αυθεντικότητας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.

Σε αυτό περιλαμβάνεται και η νέα εφαρμογή Agro-verify, η οποία θα αποκαλύπτει την πορεία της τιμής από το χωράφι, στο ράφι και θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να καταγγέλει παρατυπίες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.