Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ανοίγει νωρίτερα η πλατφόρμα αποζημιώσεων για κτηνοτρόφους - Πότε κλείνει
Πρόβατα οδηγούνται στη σφαγή
Konstantinos Tsakalidis / SOOCΝωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης οι κτηνοτρόφοι τα κοπάδια των οποίων επλήγησαν από τις ζωνόσους το 2025, στη «σκιά» της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που έχει οδηγήσει στη θανάτωση σχεδόν μισού εκατομμυρίου ζώων.
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ καλεί τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά για την αναγνώριση των προϋποθέσεων ανωτέρας βίας, έως και την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου του 2026, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων, Ενισχύσεων και Πληρωμών (ΓΔΕΛΕΠ) - που συνιστά τον νέο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στο μεταξύ, για το τρέχον έτος, η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας προγραμματίζεται νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων από τους αρμόδιους φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι, για το έτος 2024, υποβλήθηκαν από κτηνοτρόφους συνολικά 508 αιτήσεις αναγνώρισης ανωτέρας βίας λόγω θανάτωσης ζώων εξαιτίας ευλογιάς ή πανώλης μικρών μηρυκαστικών. Από αυτές, 468 αιτήσεις εγκρίθηκαν, είτε ολικώς είτε μερικώς, βάσει των προβλεπόμενων ελέγχων και δικαιολογητικών. Για τους παραγωγούς των οποίων τα αιτήματα εγκρίθηκαν, η αναγνώριση ανωτέρας βίας ισχύει και για το έτος αιτήσεων 2025, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΔΕΛΕΠSPONSORED
«Από το Ιράκ προέρχονταν τα drones που στόχευσαν τον πυρηνικό σταθμό», λένε τα Εμιράτα
18:35
Ο Μικ Τζάγκερ σε ρόλο έκπληξη στη Σικελία – Παίζει τον πατέρα του Τζος Ο'Κόνορ
18:24
Τραμπ: Aπείχαμε μόλις μία ώρα από μια νέα επίθεση στο Ιράν - Αυτή τη στιγμή θα βρισκόταν σε εξέλιξη
18:13
Married at First Sight: «Σοβαρές οι κατηγορίες για βιασμούς» λέει το βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού
18:13