«Καίει» η αγορά ακινήτων στα ελληνικά νησιά - Έως και 7.600 €/τ.μ. για ένα σπίτι στην Αντίπαρο
«Καίει» η αγορά ακινήτων στα ελληνικά νησιά, με τις Κυκλάδες να καταγράφουν τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης, αν και υπάρχει ολόκληρο χάσμα στη διαφορά των ΜΖΤ από νησί σε νησί.
Η Αντίπαρος βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με 7.600 €/τ.μ. και ξεπερνά με διαφορά τη δεύτερη και τρίτη θέση, δηλαδή την Μύκονο (7.059 €/τ.μ.) και την Πάρο (5.263 €/τ.μ.) αντίστοιχα. Οικονομικότερες, μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων, είναι οι τιμές στην Άνδρο (2.051 €/τ.μ.) και στην Αμοργό (2.143 €/τ.μ.).
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα Spitogatos Insights για το β΄τρίμηνο του 2026, καταγράφονται μικρές ετήσιες μειώσεις στις ζητούμενες τιμές, μεταξύ 1% και 6%, στη Μύκονο, τη Φολέγανδρο, τη Σαντορίνη, τη Σίκινο και την Άνδρο, ενώ η Νάξος παρέμεινε σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Αντίθετα, Αμοργός και Αντίπαρος σημείωσαν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ειδικά στην Αντίπαρο, από τα 149 διαθέσιμα διαμερίσματα προς πώληση, τα 104 ήταν νεόδμητα, στοιχείο που δείχνει και τη σύνθεση της περιορισμένης προσφοράς.
Όσον αφορά στο υπόλοιπο Αιγαίο, οι τιμές στην Πάτμο, την Αστυπάλαια και την Σκιάθο βρίσκονται αρκετά ψηλά με 5.000 €/τ.μ., 4.000 €/τ.μ. και 3.521 €/τ.μ., αντίστοιχα.
Ενώ οι χαμηλότερες ΜΖΤ καταγράφονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίο με την Σάμο να διαμορφώνεται στα 1.059 €/τ.μ.

Η Λέρος και η Κάλυμνος ξεχωρίζουν για τις αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές. Στη Λέρο η άνοδος ξεπέρασε το 30% σε ετήσια βάση, ενώ στην Κάλυμνο πλησίασε το 20%.
Νοτιότερα, στην Κρήτη η ΜΖΤ διαμορφώθηκε στις 2.250 €/τ.μ., σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση μεταξύ των παραπάνω γεωγραφικών ενοτήτων κατά 6,9%, το β' τρίμηνο.
Μάλιστα, σε βάθος πενταετίας, η εξέλιξη των μέσων ζητούμενων τιμών είναι ακόμη πιο έντονη. Από το 2ο τρίμηνο του 2021 έως το 2ο τρίμηνο του 2026, η ΜΖΤ πώλησης κατοικιών στην Κρήτη αυξήθηκε κατά 50%, σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos.
Συγκεκριμένα, τα Χανιά διατηρούν την υψηλότερη τιμή με 3.102 €/τ.μ., ενώ ακολουθούν το Ρέθυμνο με 2.202 €/τ.μ., το Ηράκλειο με 2.200 €/τ.μ. και το Λασίθι με 1.944 €/τ.μ.
Αγοραστές από ΗΠΑ και Ευρώπη
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι περισσότεροι αγοραστές έρχονται από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία.
Το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών από το εξωτερικό στρέφεται κυρίως προς τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, ενώ ακολουθούν οι Π.Ε. Χανίων, Κέρκυρας και Ηρακλείου.
Αντίστοιχα, στην εγχώρια ζήτηση, οι Κυκλάδες βρίσκονται επίσης στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθούν η Π.Ε. Ηρακλείου, τα Νησιά του Αργοσαρωνικού, η Π.Ε. Χανίων και τα Δωδεκάνησα.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκτινάσσονται οι τιμές στην αγορά ακινήτων στα ελληνικά νησιά - Αύξηση 6,9% στην Κρήτη
Φονική κακοκαιρία στην Κύπρο: Πώς βρήκε τραγικό θάνατο ο 76χρονος γνωστός επιχειρηματίας
08:14
Νεπάλ: Στους 734 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες - Φόβοι για άνοδο της στάθμης των υδάτων
08:09
Βράχος ξεχασμένος για 30 χρόνια σε ιαπωνικό μουσείο έκρυβε τα οστά προϊστορικού θαλάσσιου τέρατος
08:00
Γιατί δεν πρέπει να καθόμαστε στην τουαλέτα για πάνω από 10 λεπτά - Οι ειδικοί εξηγούν
07:52