ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ στρέφεται στο Ισραήλ για φυσικό αέριο και απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια

Η ΕΕ στρέφεται στο Ισραήλ για φυσικό αέριο και απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
AVAX via AP (Φωτογραφία αρχείου)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε πρώτη φάση, καθώς και την πλήρη απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια έως το τέλος του 2027. Στο πλαίσιο αναθεώρησης της ενεργειακής στρατηγικής της, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στρέφεται στο Ισραήλ σχετικά με την αποστολή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Αιγύπτου, η οποία έχει τερματικούς σταθμούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Δεδομένου ότι η ΕΕ εισήγαγε πέρυσι περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, θα χρειαστεί να αξιοποιήσει πολλαπλές πηγές, καθώς και να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να καλύψει τη ζήτηση.

Η συμφωνία με την ΕΕ θα άνοιγε μια νέα αγορά για το Ισραήλ, όπου οι εγχώριες τιμές φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που μπορεί να χρεώσει στην Ευρώπη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου σήμερα, Τρίτη, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπέντετ.

«Η Ιταλία στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και την βούλησή της να ενταχθεί στην Ευρώπη» δήλωσε, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Μιλήσαμε και για τον κίνδυνο επισιτιστικής καταστροφής, λόγω του ότι τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας συνεχίζουν να είναι μπλοκαρισμένα. Πρέπει να δημιουργήσουμε κατεπειγόντως ασφαλείς διαδρόμους για την μεταφορά του σιταριού. Έχουμε πολύ λίγο χρόνο, διότι σε λίγες ημέρες η νέα σοδειά θα είναι έτοιμη και μπορεί να είναι αδύνατον να αποθηκευθεί», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

O Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε από την πλευρά του στο ενεργειακό πρόβλημα και υπογράμμισε:

«Το Ισραήλ θα μπορέσει να βοηθήσει την Ευρώπη και την Ιταλία, με την παραγωγή φυσικού αερίου. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για όλο τον κόσμο. Αναφερθήκαμε στην συνεργασία που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο αυτό, μαζί γινόμαστε ισχυρότεροι».

Τέλος, ο Μπένετ τόνισε ότι θα οργανωθεί σύντομα Ιταλοϊσραηλινή διακυβερνητική διάσκεψη και ότι «σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών».

Το Ισραήλ επισκέπτεται και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην προσπάθειά της να μειωθεί η εξάρτηση του μπλοκ από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας.

«Το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα για να μας κάνει εκβιασμό», κατήγγειλε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ.

«Από την αρχή του πολέμου (στην Ουκρανία), η Ρωσία έκοψε εσκεμμένα τις προμήθειες αερίου της προς την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία, προς ολλανδικές και δανικές επιχειρήσεις σε αντίποινα για την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Η συμπεριφορά του Κρεμλίνου το μόνο που πετυχαίνει είναι να ενισχύει τη βούλησή μας να απελευθερωθούμε από την εξάρτησή μας από τη ρωσική ορυκτή ενέργεια», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

«Για παράδειγμα, διερευνούμε αυτή τη στιγμή οδούς για να ενισχύσουμε την ενεργειακή συνεργασία μας με το Ισραήλ», εξήγησε επικαλούμενη ένα σχέδιο πόντισης υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει το εβραϊκό κράτος, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και έναν «αγωγό» στην ανατολική Μεσόγειο.

Η φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τους ισραηλινούς υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας Γιαΐρ Λαπίντ και Κάριν Ελχαράρ και πρόκειται να έχει απόψε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπουργού Ελχαράρ, η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε, στη διάρκεια της χθεσινής συνομιλίας τους, πως «η ΕΕ έχει ανάγκη το ισραηλινό αέριο».

«Ανακοινώσεις» αναφορικά με μια ενεργειακή συνεργασία «με το Ισράηλ και άλλους εταίρους στην περιοχή» πρόκειται να γίνουν «μέσα στις προσεχείς ημέρες», ανακοίνωσε από την πλευρά της μία εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι η φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί στην Αίγυπτο, μετά το Ισραήλ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως τρεις μεγάλες επιλογές προσφέρονται στο Ισραήλ για να εξαγάγει ένα μέρος του αερίου του προς την Ευρώπη: να διοχετεύσει το φυσικό αέριό του προς την Αίγυπτο, γειτονική χώρα που ήδη συνδέεται με έναν αγωγό με το εβραϊκό κράτος, η οποία στη συνέχεια θα το υγροποιεί και θα το μεταφέρει με πλοία στην Ευρώπη· να κατασκευάσει έναν αγωγό αερίου προς την Τουρκία, η οποία συνδέεται, από την πλευρά της, με τη Γηραιά Ήπειρο· ή να κατασκευάσει μια νέα οδό για τους υδρογονάνθρακες απ' ευθείας προς τον ευρωπαϊκό νότο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ