ΔΙΕΘΝΗ

Επικεφαλής ΙΕΑ: Η Ευρώπη να προετοιμαστεί για πλήρες «μπλόκο» στο ρωσικό φυσικό αέριο

Επικεφαλής ΙΕΑ: Η Ευρώπη να προετοιμαστεί για πλήρες «μπλόκο» στο ρωσικό φυσικό αέριο
Σε έναν απαιτητικό αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθεί η Ευρώπη τους επόμενους μήνες ώστε να προετοιμαστεί για τον χειμώνα, αντικαθιστώντας τη ρωσική ενέργεια από άλλες πηγές (AP Photo/Petr David Josek)

Σε έναν απαιτητικό αγώνα δρόμου θα πρέπει να επιδοθεί η Ευρώπη τους επόμενους μήνες ώστε να προετοιμαστεί για τον χειμώνα, αντικαθιστώντας τη ρωσική ενέργεια από άλλες πηγές και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές –μεταξύ των οποίων και η πυρηνική. Η διαπίστωση αυτή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) έρχεται, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πάρει για ακόμη μια φορά την ανιούσα –κάτι που προκαλεί ανησυχία για την εκτόξευση των τιμών τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες. Την ίδια ώρα, ο εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ δηλώνει στους Financial Times ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πλήρες «μπλόκο» στο ρωσικό αέριο.

«Στο επόμενο διάστημα, η προσπάθεια για χρήση εναλλακτικών πηγών ορυκτών καυσίμων δημιουργεί σαφή ανοίγματα για μη Ρώσους προμηθευτές» αναφέρει ο οργανισμός στην ετήσια έκθεσή του για τις επενδύσεις.

Η ίδια έκθεση τονίζει πως η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες «καθαρές» τεχνολογίες.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και άλλες αναπτυγμένες χώρες έχουν επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και τον άνθρακα αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε εμπάργκο φυσικού αερίου.

Η ανανέωση των γερασμένων πυρηνικών υποδομών θα μπορούσε, ενδεχομένως, να ανακόψει την έκρηξη των τιμών και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων ελλείψεων, όπως τονίζει ο ΙΕΑ.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, o εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ ανέφερε πως η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις παροχές φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη εβδομάδα μπορεί να σηματοδοτεί νέα προβλήματα στον ορίζοντα.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να κόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου» δήλωσε στην εφημερίδα ο Μπιρόλ, που παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως οι σημερινές μειώσεις αποσκοπούν στο να μην μπορούν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Με αυτό τον τρόπο, όπως υποστήριξε, η Ρωσία θα έχει το… πάνω χέρι κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μάλιστα, ο Μπιρόλ τόνισε πως οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να πάρουν έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσουν πως δεν θα βρεθούν μετέωρες τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτή την εβδομάδα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως η λειτουργία παλαιών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, δικαιολογούνται λόγω της κρίσης και παρά τις ανησυχίες για τις αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «προσωρινή» την αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα, τονίζοντας ότι θα βοηθήσει στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου το χειμώνα.

Οποιεσδήποτε πρόσθετες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση άνθρακα θα αντισταθμιστεί από την επιτάχυνση των σχεδίων της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ