ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Να μην γίνει η Τουρκία «παράδεισος» παράνομων χρηματοδοτήσεων

ΗΠΑ: Να μην γίνει η Τουρκία «παράδεισος» παράνομων χρηματοδοτήσεων
Πολλοί Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι, όπως ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έχουν μεταφέρει τα κεφάλαια τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία AP Photo/Risto Bozovic

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ζητά «να μην χρησιμοποιηθεί η Τουρκία ως «παράδεισος» χρηματοδότησης παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων» με αιχμή τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας.

Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση που έκανε το αμερικανικό υπουργείο μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντεγιέμο στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Σε δήλωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφθηκε τη σύμμαχο και εταίρο του ΝΑΤΟ την Τουρκία, στις 22-24 Ιουνίου, για να συζητήσει περιφερειακά οικονομικά ζητήματα, την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη δήλωση, αναφέρεται ότι ο Αντεγιέμο συναντήθηκε με αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών στην Άγκυρα και συζήτησε τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες της Τουρκίας, ενώ στις επαφές που είχε με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Κωνσταντινούπολη συζήτησε την εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Τα μέρη εξέφρασαν την επιθυμία τους να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθεί ως παράνομος παράδεισος χρηματοδότησης και ότι η ακεραιότητα του τραπεζικού τομέα συνεχίζει να προστατεύεται» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα δεν συμμετέχει στις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, με αποτέλεσμα πολλοί Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι να έχουν μεταφέρει τα κεφάλαια τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία, για να μην δεσμευτούν εξαιτίας των κυρώσεων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ