ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό
AP Photo/Peter Dejong

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να παραμείνει υψηλός «για ένα ορισμένο διάστημα ακόμη» στην ευρωζώνη, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρός της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε δηλώσεις κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, βλέπει στο σημερινό πληθωριστικό σοκ «μια μεγάλη πρόκληση για τη νομισματική πολιτική μας», όπως δήλωσε η ίδια.

Απευθυνόμενη σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από κεντρικούς τραπεζίτες και οικονομολόγους, όσον αφορά στο επερχόμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημείωσε, πως θα περιορίσει την «άτακτη» διεύρυνση των περιθωρίων αποδόσεων των ομολόγων στην ευρωζώνη και «θα διατηρήσει την πίεση στις κυβερνήσεις να διατηρήσουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους».

«Το νέο μέσο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αναλογικό και να περιέχει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας για να διατηρήσει την ώθηση των κρατών μελών προς μια συνεπή δημοσιονομική πολιτική», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ