ΔΙΕΘΝΗ

Στο 9,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο

Στο 9,1% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο
Στο 9,1% ανήλθε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο AP

Στο 9,1% ανήλθε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, κινούμενος στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 1981. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε αυξηθεί κατά 8,6% σε ετήσια βάση, ποσοστό που ήταν ήδη το πιο υψηλό των τελευταίων 41 ετών - από τον Δεκέμβριο του 1981.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εμφάνισε τον Ιούνιο αύξηση 1,3% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,7%.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει την Fed σε ταχύτερη σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν κοινοποιήσει την πρόθεσή τους να αυξήσουν τα επιτόκια έως το τέλος του έτους σε ένα επίπεδο κοντά στο 3,5%.

Να σημειωθεί πως χθες το ΔΝΤ κάλεσε την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να ενεργήσει γρήγορα και δυναμικά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ασκούν πιέσεις και στην ΕΚΤ, καθώς θα πρέπει να επιταχύνει τις αυξήσεις επιτοκίων της, όντας ήδη σε «διαφορά φάσης» με τη Fed.

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τα futures στη Wall Street σημειωσαν πτώση και κατεγράφη νέα αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ