ΔΙΕΘΝΗ

Το ΔΝΤ θα υποβαθμίσει ξανά την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022

Το ΔΝΤ θα υποβαθμίσει ξανά την εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα AP Photo/Ebrahim Noroozi

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, να μιλά για ένα «σκληρό 2022 και πιθανώς ένα ακόμη πιο σκληρό 2023».

«Όταν η G20 συνήλθε για τελευταία φορά τον Απρίλιο, το ΔΝΤ είχε μόλις μειώσει την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,6% για εφέτος και το επόμενο έτος—και προειδοποιούσαμε ότι αυτό θα μπορούσε να επιδεινωθεί, δεδομένων των πιθανών καθοδικών κινδύνων. Από τότε, αρκετοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν υλοποιηθεί - και οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος έχουν ενταθεί», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα η ανθρώπινη τραγωδία του πολέμου στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί και ομοίως, έχει και τον οικονομικό αντίκτυπό του, ιδίως μέσω των κραδασμών στις τιμές των εμπορευμάτων που επιβραδύνουν την ανάπτυξη και επιδεινώνουν την κρίση κόστους ζωής που επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους—και ιδιαίτερα τους φτωχούς ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Και μόνο χειροτερεύει.

Η Γκεοργκίεβα συνέχισε αναφέροντας πως ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο και έχει διευρυνθεί λόγω της ανόδου στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας. Κατά την ίδια αυτό ώθησε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να ανακοινώσουν περαιτέρω νομισματική σύσφιξη — η οποία είναι απαραίτητη αλλά θα επιβαρύνει την ανάκαμψη. Ανέφερε δε πως οι συνεχιζόμενες διαταραχές που σχετίζονται με την πανδημία -ειδικά στην Κίνα- και τα ανανεωμένα σημεία συμφόρησης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού έχουν παρεμποδίσει την οικονομική δραστηριότητα.

«Ως αποτέλεσμα, οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ένα αδύναμο δεύτερο τρίμηνο—και θα προβλέψουμε μια περαιτέρω υποβάθμιση στην παγκόσμια ανάπτυξη τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 στην αναθεωρημένη έκθεση μας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές αργότερα αυτόν τον μήνα. Πράγματι, οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες. Σκεφτείτε πώς η περαιτέρω διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να βυθίσει πολλές οικονομίες σε ύφεση και να πυροδοτήσει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Αυτός είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Θα είναι ένα σκληρό 2022 — και πιθανώς ένα ακόμη πιο σκληρό 2023, με αυξημένο κίνδυνο ύφεσης», τόνισε εμφατικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ