ΔΙΕΘΝΗ

Τέλος στη χρήση του όρου «φέτα» από τη Δανία – Τι αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τέλος στη χρήση του όρου «φέτα» από τη Δανία – Τι αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η Δανία παρέλειψε να λάβει μέτρα, βάσει των υποχρεώσεων της, ώστε να μη γίνεται χρήση του όρου «φέτα» στο έδαφός της όπως έκρινε το δικαστήριο της ΕΕ. pixabay

Η Δανία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «φέτα» για τυριά που παράγει στη χώρα και εξάγει σε χώρες εκτός ΕΕ. Αυτό προβλέπει η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Δανία παρέλειψε να λάβει μέτρα, βάσει των υποχρεώσεων της, ώστε να μη γίνεται χρήση του όρου «φέτα» στο έδαφός της.

Υπενθυμίζεται ότι η φέτα κατοχυρώθηκε ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) το 2002 και ο όρος «φέτα» επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για τυρί που παράγεται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας και με τις σχετικές προδιαγραφές που ισχύουν για το προϊόν.

Σημειώνεται ότι ο κανονισμός προστατεύει τις ΠΟΠ και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ) και ως δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηριζόμενη από την Ελλάδα και την Κύπρο, είχε παραπέμψει τη Δανία το 2019 στο δικαστήριο για παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον κανονισμό 1151/2012, καθώς η χώρα δεν λάβει μέτρα για την πρόληψη ή την παύση της χρήσης του όρου «φέτα» για τυρί το οποίο παράγεται στη χώρα και εξάγεται σε τρίτες χώρες.

Από την πλευρά της η Δανία ισχυρίστηκε ότι ο κανονισμός έχει εφαρμογή μόνο στα προϊόντα που πωλούνται εντός της Ένωσης και όχι για τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Κατά συνέπεια δεν αρνήθηκε το γεγονός ότι δεν έλαβε μέτρα για να προλάβει ή να σταματήσει τη χρήση της ονομασίας «φέτα» από τους εγχώριους παραγωγούς της που έκαναν εξαγωγές του προϊόντος σε χώρες εκτός ΕΕ.

Το Δικαστήριο πάντως έκρινε ότι η Δανία δεν παρέβη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας βάσει του άρθρου4, παράγραφος 3.

Παρότι η εξαγωγή, από παραγωγούς της Ένωσης προς τρίτες χώρες, προϊόντων σε σχέση με τα οποία χρησιμοποιείται παρανόμως μια ΠΟΠ μπορεί να αποδυναμώσει τη θέση της Ένωσης σε διεθνείς διαπραγματεύσεις με αντικείμενο την κατοχύρωση των ενωσιακών συστημάτων προστασίας της ποιότητας, δεν διαπιστώνεται, όπως σημειώνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση ότι η Δανία προέβη σε πράξεις ή σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν τη συνέπεια αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ