ΔΙΕΘΝΗ

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μετά την παραίτηση Ντράγκι

Απότοκο της παραίτησης Ντράγκι είναι οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών χρεογράφων να ξεπεράσουν ακόμη και των ελληνικών . AP Photo / Michael Probst

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων στον απόηχο της παραίτησης του Μάριο Ντράγκι, ενώ επιταχύνθηκε και η πτώση του ιταλικού χρηματιστηρίου. Απότοκο της εξέλιξης αυτής είναι οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών χρεογράφων να ξεπεράσουν ακόμη και των ελληνικών.

Η αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία οδήγησε τους επενδυτές σε αυξημένες ρευστοποιήσεις ιταλικών assets, κάτι πολύ έγινε αισθητό άμεσα στην αγορά ομολόγων όσο και στην αγορά μετοχών.

Χθες η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου έκλεισε στο 3,3% και του πενταετούς ιταλικού ομολόγου ήταν στο 2,5%. Αντίστοιχα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έκλεισε στο 3,45% και του πενταετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στο 2,68%.

Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου βρίσκεται στο 3,65% και σημειώνει ημερήσια άνοδο 5,76% και η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι στο 3,5%! Η απόδοση του πενταετούς ιταλικού ομολόγου είναι στο 2,83% και ενισχύεται κατά 8% σε σχέση με χθες.

Αλλά και στο χρηματιστήριο του Μιλάνο οι πωλήσεις επιταχύνθηκαν μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μάριο Ντράγκι με τον γενικό δείκτη να σημειώνει πτώση 2%.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στην ΕΚΤ και στις δηλώσεις Λαγκάρντ, από τις οποίες η αγορά αναμένει ενδείξεις για το πως θα αντιμετωπίσει η κεντρική τράπεζα το ξεπούλημα των ιταλικών ομολόγων.

Η ΕΚΤ αναμένεται να αναφερθεί σήμερα στις λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του νέου εργαλείου νομισματικής πολιτικής που φέρεται πως θα αποκαλείται Μηχανισμός Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Mechanism -TPM).

Ο νέος μηχανισμός αποσκοπεί στον περιορισμό των πιέσεων στις αγορές ομολόγων, χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, καθώς έχει εκτοξευθεί ο κίνδυνος κατακερματισμού των χρηματοπιστωτικών αγορών, δηλαδή της διεύρυνσης των spreads των κρατικών ομολόγων ορισμένων χωρών, κυρίως του Νότου, έναντι των γερμανικών ομολόγων αναφοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης