ΚΟΣΜΟΣ

Σε πρόωρες εκλογές η Ιταλία - Υπέβαλε την παραίτησή του ο Μάριο Ντράγκι

Σε πρόωρες εκλογές η Ιταλία - Υπέβαλε την παραίτησή του ο Μάριο Ντράγκι
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι AP Photo/Andrew Medichini

Σε πρόωρες εκλογές και πολιτικές αναταράξεις οδηγείται η Ιταλία, καθώς ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε αυτή τη φορά δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, ο Ματαρέλα ζήτησε από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός.

Η εξέλιξη αυτή οριστικοποιεί τη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, κάτι που αναμένεται μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 2 ή 9 Οκτωβρίου. Κατά την κρατική τηλεόραση πιθανή ημερομηνία είναι και η 25η Σεπτεμβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.

Η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της για αντιμετώπιση των τρέχοντων θεμάτων, συνεχίζει η δήλωση από το προεδρικό μέγαρο.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στη φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

Η συνάντηση Ματαρέλα-Ντράγκι κράτησε λιγότερο από σαράντα λεπτά της ώρας. Μετά τη μετάβασή του στο προεδρικό μέγαρο, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός επέστρεψε στην Κάτω Βουλή για την τυπική ολοκλήρωση της συνεδρίασης του σώματος.

Εντός της ημέρας, εξάλλου, αναμένονται συναντήσεις του προέδρου Ματαρέλα με τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας για την προώθηση των απαραίτητων διαδικασιών, καθώς θα πρέπει να υπάρξει μια έστω τυπική διερεύνηση εάν μπορεί να προκύψει κάποια κυβερνητική πλειοψηφία που να θωρείται βιώσιμη, προτού διαλυθεί η βουλή και προκηρυχθούν οι εκλογές.

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε από το βήμα της Κάτω Βουλής ότι μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο άμεσα για να ενημέρωσει τον πρόεδρο της χώρας για τις αποφάσεις του.

«Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου», είπε από το βήμα της Βουλής ο «Σούπερ Μάριο».

«Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ