ΔΙΕΘΝΗ

Τι σημαίνει η νέα αύξηση που έρχεται στα επιτόκια του δολαρίου

Τι σημαίνει η νέα αύξηση που έρχεται στα επιτόκια του δολαρίου
H επιθετική νομισματική πολιτική της FED αποτελεί μοχλό πίεσης για την Ευρώπη και την ΕΚΤ (AP Photo/Patrick Semansky, File)

Νέα αύξηση στα επιτόκια του δολαρίου -και μάλιστα κατά 75 μονάδες βάσης- αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την ΕΚΤ, η οποία και την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε το επιτόκιο του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, η FED συνεχίζει την κούρσα της ανόδου για το κόστος του χρήματος. Έτσι, το βασικό επιτόκιο της Fed θα φθάσει στο 2,25% - 2,5% καθώς πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση από τον Μάρτιο, στον απόηχο της εκτίναξης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως η αυριανή αύξηση δεν πρόκειται να είναι και η τελευταία, θεωρώντας ότι τα επιτόκια του δολαρίου μπορούν να φτάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν το 4%. Μάλιστα, ο πρώην αξιωματούχος της FED Τζέφρι Λέικερ, δήλωσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κοντά στο 6% εφόσον θέλει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, δήλωση που όμως αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

Και στο βάθος ύφεση

Εντούτοις, η επιθετική νομισματική πολιτική αναμένεται να έχει ως αντίκτυπο την επιβράδυνση της οικονομίας με το φάσμα της ύφεσης να πλησιάζει επικίνδυνα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Bloomberg που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, η πιθανότητα που δίνουν οικονομολόγοι σε μία ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το επόμενο 12μηνο είναι 47,5% έναντι 30% τον Ιούνιο. Όσο μάλιστα συνεχίζεται η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων, τόσο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες ύφεσης, καθώς ήδη καταγράφονται τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε η FED θα κληθεί να αλλάξει ρότα, περιορίζοντας ή και σταματώντας τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Πίεση στην Ευρώπη και την ΕΚΤ

Παράλληλα, η επιθετική νομισματική πολιτική της FED αποτελεί μοχλό πίεσης για την Ευρώπη και την ΕΚΤ, καθώς η άνοδος των επιτοκίων του δολαρίου συμπαρασύρει και την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ευρώ. Σημειώνεται πως το ευρώ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή σε χαμηλά 20 ετών, φτάνοντας στην απόλυτη ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα.
Έτσι τα «γεράκια» στη Φρανκφούρτη πιέζουν την Κριστίν Λαγκαρντ προκειμένου να συνεχίσει τις αυξήσεις, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, το ζητούμενο είναι η αύξηση να είναι της τάξης (τουλάχιστον) των 50 μονάδων βάσης και να υπάρξει και άλλη εντός του 2022, φέρνοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο τέλος του έτους στο επίπεδο του 1,5%. Μια εξέλιξη που θα επηρεάσει άμεσα το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών, φέρνοντας νέα οικονομικά δεδομένα για το σύνολο της Ευρωζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ