ΔΙΕΘΝΗ

FAO: Πτώση στις τιμές των τροφίμων τον Ιούλιο

FAO: Πτώση στις τιμές των τροφίμων τον Ιούλιο
Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του οργανισμού τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών μειώθηκε εκ νέου τον Ιούλιο, μετά το υψηλό ρεκόρ που κατέγραψε τον Μάρτιο Pixabay

Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του οργανισμού τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών μειώθηκε εκ νέου τον Ιούλιο, μετά το υψηλό ρεκόρ που κατέγραψε τον Μάρτιο.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), που καταγράφει τη μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός 'καλαθιού' βασικών τροφίμων, έφθασε κατά μέσο όρο τις 140,9 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι ενός αναθεωρημένου δείκτη 154,3 μονάδων τον Ιούνιο.

Ο δείκτης για τον Ιούλιο εξακολουθεί να είναι 13,1% υψηλότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του υψηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς.

«Η μείωση στις τιμές των τροφίμων από πολύ υψηλά επίπεδα είναι καλοδεχούμενη, ωστόσο πολλές αβεβαιότητες παραμένουν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Μάσιμο Τορέρο.

Μια ζοφερή παγκόσμια οικονομική προοπτική, η νομισματική αστάθεια και οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων -που μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή και την επιβίωση των αγροτών στο μέλλον- ασκούν σοβαρές πιέσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ανέφερε.

Οι δείκτες τιμών των φυτικών ελαίων, της ζάχαρης, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών σημείωσαν πτώση σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, με την τιμή του σιταριού να πέφτει κατά 14,5%, εν μέρει λόγω μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο δείκτης τιμών του καλαμποκιού μειώθηκε κατά 10,7% τον Ιούλιο, επίσης εν μέρει λόγω της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς και της αυξημένης εποχικής διαθεσιμότητας σημαντικών παραγωγών όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, ανέφερε ο FAO.

Τρία πλοία που μεταφέρουν συνολικά 58.041 τόνους καλαμποκιού έλαβαν άδεια να αναχωρήσουν από τα ουκρανικά λιμάνια σήμερα, δήλωσε η υπηρεσία που κάνει τις διευθετήσεις για την επιχείρηση. Ένα πρώτο πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε από την Οδησσό τη Δευτέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ