ΔΙΕΘΝΗ

Πληθωρισμός στις ΗΠΑ: Μικρή αποκλιμάκωση στο 8,5% τον Ιούλιο

Πληθωρισμός στις ΗΠΑ: Μικρή αποκλιμάκωση στο 8,5% τον Ιούλιο
Η μείωση της τιμής της βενζίνης αντιστάθμισε τις αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων και της στέγης. AP Photo / John Minchillo

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, γεγονός που μπορεί να αποφορτίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας πτώση τον Ιούλιο, έναντι ανόδου σε ποσοστό 9,1% τον Ιούνιο, οπότε ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη.

Οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση της τιμής της βενζίνης αντιστάθμισε τις αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων και της στέγης.

Ο λεγόμενος βασικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,3% από τον Ιούνιο και κατά 5,9% από ένα χρόνο πριν. Οι βασικές και οι συνολικές μετρήσεις ήταν χαμηλότερες από τις προβλέψεις.

Τα στοιχεία μπορεί να δίνουν στη Fed κάποια ανάσα, ενώ η ψυχραιμία στις τιμές της βενζίνης, καθώς και των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, προσφέρει ανάσα στους καταναλωτές. Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, σε ποσοστό άνω του 8%, και το κόστος των τροφίμων συνεχίζει να αυξάνεται, προσφέροντας μικρή ανακούφιση στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Στα ύψη παραμένει το κόστος ζωής στις ΗΠΑ

Ενώ η πτώση των τιμών της βενζίνης είναι καλή είδηση για τους Αμερικανούς, το κόστος ζωής τους εξακολουθεί να είναι οδυνηρά υψηλό, αναγκάζοντας πολλούς να φορτώσουν τις πιστωτικές κάρτες και να εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Αφού τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ακόμη ισχυρή ζήτηση εργασίας και σταθερότερη αύξηση των μισθών, μια περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού θα μπορούσε να απομακρύνει τη Fed από την ανάγκη να παρατείνει τις υπερβολικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διολίσθησαν σε όλη την καμπύλη, ενώ ο S&P 500 άνοιξε υψηλότερα και το δολάριο έκανε βουτιά. Οι έμποροι θεωρούν τώρα πιο πιθανή μια αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, αντί για 75.

Οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά 7,7% τον Ιούλιο, περισσότερο από τον Απρίλιο του 2020, μετά από αύξηση 11,2% έναν μήνα νωρίτερα. Οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας μειώθηκαν κατά 3,6% σε σχέση με τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2009.

Το κόστος των τροφίμων, ωστόσο, αυξήθηκε κατά 10,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το μεγαλύτερο από το 1979. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μειώθηκαν.

Κόστος στέγασης και μισθοί «πρεσάρουν» τον πληθωρισμό

Ενώ οι τιμές δείχνουν σημάδια συγκράτησης, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κινδυνεύουν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Το κόστος στέγασης είναι ένας μεγάλος από αυτούς, καθώς και οι απροσδόκητοι κλυδωνισμοί της προσφοράς. Και οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με ιστορικά γρήγορο ρυθμό, γεγονός που ανησυχεί ορισμένους οικονομολόγους για το λεγόμενο σπιράλ μισθών-τιμών.

Ωστόσο, τα κέρδη αυτά δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι οι πραγματικές μέσες ωριαίες αποδοχές μειώθηκαν κατά 3% τον Ιούλιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας πτώση κάθε μήνα από τον Απρίλιο του 2021. Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στους μισθούς έχει αρχίσει να πλήττει τις δαπάνες, με τον ρυθμό αύξησης της προσωπικής κατανάλωσης να επιβραδύνεται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου.

Τούτου λεχθέντος, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μειώθηκαν απότομα στην τελευταία έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι Αμερικανοί έχουν κάποια εμπιστοσύνη ότι οι τιμές θα ξεφύγουν από τον βρασμό τα επόμενα ένα έως πέντε χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ