ΔΙΕΘΝΗ

«Ακριβή μου ενέργεια»: Σε δίνη αβεβαιότητας η ΕΕ υπό τη ρωσική απειλή διακοπής του φυσικού αερίου

«Ακριβή μου ενέργεια»: Σε δίνη αβεβαιότητας η ΕΕ υπό τη ρωσική απειλή διακοπής του φυσικού αερίου
AP Photo/Michael Probst

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση εδώ και δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά αποτελεσματική απάντηση στη συνεχή εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ενόσω επιδιώκει την πλήρη απεξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου κυμαίνονται πλέον σε επίπεδο 10 φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και περίπου 10 φορές ακριβότερες από ό,τι στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο ασφυκτικός ρωσικός έλεγχος στις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προκαλεί συνεχή άνοδο της χονδρικής τιμής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ρωσία ετοιμάζεται να κλείσει για τρεις ημέρες τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 -από την ερχόμενη Τετάρτη- επικαλούμενη «εργασίες συντήρησης», αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για εργαλειοποίηση της ενέργειας ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ και τη στήριξη στην Ουκρανία. Μία μακροπρόθεσμη διακοπή των ροών του φυσικού αερίου θα απειλούσε τις προσπάθειες εξασφάλισης αποθεμάτων -σε επαρκή επίπεδα- ενόψει χειμώνα, όταν και η ζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί.

Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση εκτοξεύει στα ύψη τους πληθωρισμούς των κρατών, με τις δύο ισχυρές οικονομίες της ΕΕ, Γαλλίας και Γερμανίας, να κλυδωνίζονται.

Η Γαλλία καταγράφει ήδη σημάδια ύφεσης για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο - υπό το βάρος της πανδημίας, , ενώ η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, θεωρεί πιθανή μια ύφεση στη χώρα, ενώ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κορυφωθεί σε άνω του 10% αυτό το φθινόπωρο.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία έφτασαν ξανά σε επίπεδα ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, σηματοδοτώντας την ολοένα και βαθύτερη έκτακτη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας «με τον πιο επείγοντα τρόπο», υπό το βάρος των προειδοποιήσεων για ένα «γιγαντιαίο σοκ» που απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag την οποία επικαλείται το Bloomberg, ο Λίντνερ δήλωσε ότι απαιτείται ταχεία δράση, διαφορετικά «ο πληθωρισμός θα οδηγείται όλο και περισσότερο από μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας».

«Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αναθεωρηθεί με τρόπο τέτοιο ώστε οι τιμές να μην είναι πλέον συνδεδεμένες με το ολοένα και ακριβότερο φυσικό αέριο, δημιουργώντας κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ για τους διαχειριστές αιολικών, ηλιακών και ανθρακικών εγκαταστάσεων εις βάρος των καταναλωτών», σημείωσε ο Λίντερ.

Eθνικοποίηση της Gazprom Germania ετοιμάζει το Βερολίνο

Χωρίς τις ρωσικές προμήθειες, οι «27» θα αναγκαστούν να βασιστούν ακόμη περισσότερο στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από προμηθευτές όπως οι ΗΠΑ, την ώρα που στην εναλλακτική για τους Ευρωπαίους ηγέτες αγορά της Ασίας οι τιμές του LNG καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ημερομηνία για την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο.

*Με πληροφορίες από Bloomberg, Foreign Policy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ