ΔΙΕΘΝΗ

Γεμίζουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου – Κοντά στον στόχο αποθήκευσης παρά τις ρωσικές μειώσεις

Γεμίζουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου – Κοντά στον στόχο αποθήκευσης παρά τις ρωσικές μειώσεις
AP Photo/Michael Sohn

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιτύχει τον στόχο της για πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου δύο μήνες νωρίτερα από τον αρχικό στόχο, καθώς προετοιμάζεται για έναν σκληρό χειμώνα λόγω της Ρωσίας που περιορίζει τις προμήθειες και εκτοξεύει τις τιμές της ενέργειας.

Τα αποθέματα στην ΕΕ πληρώθηκαν έως και 79,4% στις 27 Αυγούστου σε σύγκριση με τον στόχο του 80% έως την 1η Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της Gas Infrastructure Europe, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η ΕΕ ενίσχυσε τους κανόνες αποθήκευσης νωρίτερα αυτό το έτος, αφού τα επίπεδα τον περασμένο χειμώνα ήταν χαμηλότερα από ό,τι τα προηγούμενα έτη, ιδιαίτερα σε γερμανικές εγκαταστάσεις, που ελέγχονται από τη ρωσική Gazprom.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που παρατηρούνται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη και τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου την επόμενη εβδομάδα θα βοηθήσουν επίσης τα έθνη να εξοικονομήσουν περισσότερο φυσικό αέριο καθώς θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια για τα κλιματιστικά.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, oι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σημείωσαν τη μεγαλύτερη βουτιά τη Δευτέρα από τον Μάρτιο, αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι τα καταστήματα φυσικού αερίου της γεμίζουν ταχύτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί.

Η πτώση των τιμών φέρνει κάποια ανακούφιση μετά από ένα έξαλλο ράλι που εξαπλασίασε τις τιμές σε σχέση με το 2021.

Απεξάρτηση από τη Ρωσία

Στόχος της ΕΕ είναι να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ενέργειας.

Οι ροές πρόκειται να αντικατασταθούν από αυξανόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεγαλύτερη απόδοση και εισαγωγές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές στην περιοχή της Μεσογείου, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

Και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μπλοκ θα λάβει επίσης μέτρα για να παρέμβει στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, παρεμβαίνοντας βραχυπρόθεσμα για να μειώσει το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τελικά να επιδιώξει να σπάσει τη σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Ενεργειακή πληρότητα στην Ευρώπη

Σημειώνεται πως στην Πολωνία, τα αποθέματα έφτασαν σχεδόν στο 100% στις 27 Αυγούστου, ενώ και οι αποθήκες στην Πορτογαλία ήταν πλήρης. Τα ιταλικά αποθέματα βρίσκονται στο 81%, ενώ τα ουγγρικά στο 62% και τα βουλγαρικά στο 60%, σύμφωνα με τα στοιχεία της GIE.

Στη Γερμανία, οι αποθήκες φυσικού αερίου γεμίζουν γρήγορα και αναμένεται να επιτύχουν τον εγχώριο στόχο του Οκτωβρίου, 85% πληρότητα, ήδη τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την Κυριακή.

Ωστόσο, ακόμη και με πλήρεις αποθηκευτικούς χώρους, η Γερμανία κινδυνεύει να μην μπορέσει να περάσει τον χειμώνα εάν η Ρωσία σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της χώρας, σε συνέντευξή του στο Bloomberg νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας της ΕΕ, επανεκκινεί τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα για να εξοικονομήσει φυσικό αέριο. Επίσης, αγωνίζεται να ενεργοποιήσει νέα υποδομή για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, με τους δύο πρώτους πλωτούς τερματικούς σταθμούς να ξεκινούν αυτό το χειμώνα.

Με περισσότερο από 90% πληρότητα η Γαλλία θα πρέπει να έχει αρκετά καύσιμα για να αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με μέσες θερμοκρασίες, δήλωσε τη Δευτέρα η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Engie, Κλερ Γουάισαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ