ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέα επιβράδυνση 8,3% στον πληθωρισμό για τον Αύγουστο

ΗΠΑ: Νέα επιβράδυνση 8,3% στον πληθωρισμό για τον Αύγουστο
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,1%, παρότι οι οικονομολόγοι περίμεναν υποχώρηση κατά 0,1% AP

Νέα επιβράδυνση σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να υποχωρεί στο 8,3%, σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, παραμένοντας κοντά στα υψηλά 40 ετών.

Η πτώση ήταν μικρότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι έβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημείωνε πτώση στο 8,1%.

Να σημειώσουμε πως η υποχώρηση κατά 0,2% από το 8,5% του Ιουλίου και το 9,1% του Ιουνίου, αποδίδεται κυρίως στην πτώση που κατέγραψαν οι τιμές του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα, η οποία όμως αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης των τροφίμων σημείωσε άνοδο κατά 0,8% τον Αύγουστο, ενώ τα έξοδα στέγασης, που αποτελούν περίπου το 1/3 της στάθμισης αυξήθηκαν κατά 0,7% σε μηνιαία βάση και κατά 6,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και ο δείκτης των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, που ενισχύθηκε κατά 0,8% σε μηνιαία βάση και κατά 5,6% σε επίπεδο έτους, όπως και οι τιμές των νέων οχημάτων, που αυξήθηκαν κατά 0,8% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται ότι θα ωθήσει τη Federal Reserve να προχωρήσει σε μια ακόμη επιθετική αύξηση των επιτοκίων της την επόμενη εβδομάδα.

Ανησυχίες για τον δομικό πληθωρισμό

Παράλληλα, ανησυχίες εγείρει η απότομη αύξηση που εμφάνισε τον Αύγουστο ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων.

Σημειώνεται ότι ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε στο 6,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Το επίπεδο του δομικού πληθωρισμού είναι υπερτριπλάσιο του μέσου ετήσιου ρυθμού κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο κατά 0,6%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν αύξηση μεν αλλά κατά 0,3%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ