ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση 5% για τη βρετανική λίρα εν μέσω φόβων για την οικονομική ανάπτυξη

Πτώση 5% για τη βρετανική λίρα εν μέσω φόβων για την οικονομική ανάπτυξη
Η βουτιά της λίρας ήταν η μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση της στερλίνας από τον Μάρτιο του 2020 AP

Η στερλίνα έπεσε σχεδόν 5% σε χαμηλό όλων των εποχών σήμερα, καθώς ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουαρτένγκ δήλωσε πως θα καταργήσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στη χώρα και θα μειώσει τον βασικό συντελεστή τον ερχόμενο Απρίλιο προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η βουτιά της λίρας ήταν η μεγαλύτερη ενδοημερήσια πτώση της στερλίνας από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο πανικός των επενδυτών για την εκκολαπτόμενη τότε πανδημία του Covid-19 αναστάτωσε τις αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η πτώση της λίρας στα 1,0350 δολάρια έχει πυροδοτήσει εκκλήσεις για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, με ορισμένους αναλυτές να ζητούν έκτακτη δράση ακόμα και αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα, «υψηλότερα για περισσότερο διάστηµα» είναι το νέο µότο των κεντρικών τραπεζών, ειδικά της Fed και της ΕΚΤ, καθώς επικεντρώνονται στην αποκατάσταση της σταθερότητας των τιµών. Οπως σχολιάζουν οι αναλυτές, οι δύο µεγάλες κεντρικές τράπεζες «είναι σε αποστολή καταστολής του πληθωρισµού, όποιο και αν είναι το κόστος».

Σύµφωνα µε τη Société Générale, απαιτούνται περισσότερες µεγάλες αυξήσεις επιτοκίων προκειµένου η Fed να φτάσει το επιτόκιο στο 4,4% αργότερα φέτος (επιπλέον 125 µονάδες βάσης σε αυξήσεις για φέτος) και στο 4,6% το 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονοµολόγοι της αναµένουν νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 µονάδες βάσης τον Νοέµβριο, ακολουθούµενη από αύξηση 50 µ.β. τον ∆εκέµβριο και 25 µ.β. στις αρχές του 2023, µε στόχο το τελικό επιτόκιο στο 4,5-4,75%. Η ανάπτυξη και η απασχόληση θα είναι τα θύµατα αυτού του επιθετικού καθεστώτος επιτοκίων, µε µια οικονοµία που αµαυρώνεται από υποβαθµισµένη ανάπτυξη και αύξηση της ανεργίας.

Νέα αύξηση κατά 75 µ.β. τον Νοέµβριο βλέπει και η Goldman Sachs από τη Fed, ενώ θα ακολουθήσει αύξηση κατά 50 µ.β. τον ∆εκέµβριο και 25 µ.β. τον Φεβρουάριο φέρνοντας το επιτόκιο στο εύρος του 4,5%4,75%. Η πορεία των επιτοκίων το 2023 θα εξαρτηθεί κυρίως από δύο ζητήµατα, όπως σηµειώνει.

Το πρώτο είναι πόσο γρήγορα επιβραδύνονται η ανάπτυξη, οι προσλήψεις και ο πληθωρισµός. Το δεύτερο ζήτηµα είναι εάν η Fed θα είναι πραγµατικά ικανοποιηµένη µε αυτά τα επίπεδα επιτοκίων και πρόθυµη να επιβραδύνει ή να διακόψει τη σύσφιγξη, ενώ ο πληθωρισµός εξακολουθεί να είναι άβολα υψηλός.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, η Société Générale αναφέρει πως είναι και αυτή αποφασισµένη να τιθασεύσει τον πληθωρισµό και, παρά τις εµπροσθοβαρείς αυξήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει, πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το α΄ εξάµηνο του 2023. H γαλλική τράπεζα εκτιµά πως οι ακόµη επιδεινούµενες προοπτικές για τον πληθωρισµό θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πάνω από το ουδέτερο έδαφος το επόµενο έτος, ακόµη και ενόψει της αποδυνάµωσης ανάπτυξης. «Αυξάνουµε έτσι τις προσδοκίες µας για τα επιτόκια σε δύο αυξήσεις κατά 50 µονάδες βάσης φέτος, µε τρεις αυξήσεις κατά 25 µονάδες βάσης το 2023», όπως τονίζει. Οι αγορές αποτιµούν πλέον ότι το τελικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαµορφωθεί στο 2,5% µέχρι τον Ιούλιο του 2023, προβλέποντας περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις.

Από την πλευρά της, η Capital Economics επικαιροποίησε τις εκτιµήσεις της και πλέον προβλέπει πως στα τέλη του 2022 το επιτόκιο της ΕΚΤ θα έχει αυξηθεί στο 2%, ενώ το τελικό επιτόκιο θα διαµορφωθεί στο 3% το 2023 παρόλο που η οικονοµία της Ευρωζώνης θα εισέλθει σε ύφεση, και αυτό λόγω της ισχύος και του εύρους της πληθωριστικής πίεσης καθώς και της αποφασιστικότητας των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να µειώσουν τον πληθωρισµό. Αυτό το επίπεδο θα είναι κοντά στο 3,25% του 2008, πριν από τη χρηµατοπιστωτική κρίση, ενώ το ιστορικό υψηλό ήταν στο 3,75% το 20002001. «Αµφιβάλλουµε ότι µια ύφεση θα εµπόδιζε την ΕΚΤ», όπως σηµειώνει ο οίκος. ∆εδοµένου ότι οποιαδήποτε ύφεση θα οφείλεται εν µέρει σε σοκ προσφοράς και όχι σε αδύναµη ζήτηση, είναι απίθανο να µειώσει σηµαντικά τις πιέσεις στις τιµές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ