ΔΙΕΘΝΗ

Σε διψήφιο ποσοστό ο πληθωρισμός στη Γερμανία για πρώτη φορά στην εποχή του Ευρώ

Σε διψήφιο ποσοστό ο πληθωρισμός στη Γερμανία για πρώτη φορά στην εποχή του Ευρώ
Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για τη Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70 AP Photo/Michael Probst

Στο 10% έφθασε ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τιμή του τα τελευταία 70 χρόνια.

Ανάλογα μεγέθη είχαν σημειωθεί μόνο για την Δυτική Γερμανία, κατά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν ακόμη στο 7,9% και εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκε και λόγω της εκπνοής της ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου για όλα τα ΜΜΕ κόστους 9 ευρώ/μήνα και της έκπτωσης στα καύσιμα.

Στο κατώφλι της ύφεσης η γερμανική οικονομία

Η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης «αγκομαχά». Υπάρχουν οικονομολόγοι που θεωρούν ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη στο κατώφλι της ύφεσης «χωρίς να υπάρχει δυστυχώς φως στο τέλος του τούνελ» όπως πιστεύει ο Γκίντο Μπάλντι, εμπειρογνώμων του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) σχολιάζοντας στοιχεία του νέου οικονομικού βαρομέτρου του Ινστιτούτου.

«Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι εκτεταμένες συνέπειές του είναι πιθανό να οδηγήσουν σε απώλεια ανάπτυξης της χώρας το 2022 και το 2023, κατά περίπου 5% του ΑΕΠ».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τον ίδιο φόβο συμμερίζονται κι άλλοι συνάδελφοί του, η συρρίκνωση της ανάπτυξης στο τρέχον τρίμηνο θα συνεχιστεί και μέχρι την άνοιξη του επόμενου έτους.

Μάλιστα η ύφεση είναι πιθανόν να είναι πιο σοβαρή από ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι τόσο όσο την πρώτη χρονιά της πανδημίας όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε πάνω από 4%. Ίσως το καλοκαίρι του 2023 σημειωθεί μεταστροφή του κλίματος.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ