ΔΙΕΘΝΗ

Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στους «27» της ΕΕ: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Επιστολή Φον ντερ Λάιεν στους «27» της ΕΕ: Προσωρινό πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
Τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του «ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου περιγράφει σε επιστολή που έστειλε στους ηγέτες της ΕΕ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής AP Photo/Jean-Francois Badias

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ενός προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς και ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο στο κόστος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ σήμερα, Τετάρτη.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό των τιμών σε σχέση με το TTF κατά τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και που θα καταδείξει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιαδήποτε τιμή για το φυσικό αέριο», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, αναφερόμενη στην τιμή του φυσικού αερίου του ολλανδικού Title Transfer Facility (TTF), μεταδίδει το Reuters.

«Πρώτον, πρέπει να λάβουμε μέτρα που μπορούν να μειώσουν την τιμή που πληρώνουμε για τις εισαγωγές αερίου μας, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του εφοδιασμού. Ως εκ τούτου, συνιστώ την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές μας για τη μείωση των τιμών του εισαγόμενου αερίου κάθε είδους» σημειώνει στην επιστολή της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Χάρη σε έμπιστους εταίρους όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο αγωγών με ταχύτητα ρεκόρ. Ένας οδικός διαπραγματευτικός χάρτης που θα μειώνει το κόστος προμηθειών από αυτούς τους εταίρους θα ήταν προς το αμοιβαίο συμφέρον μας. Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μας με τη Νορβηγία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή εταιρική σχέση που αντανακλά την κοινή μας φιλοδοξία απεξάρτησης από τις εκπομπές άνθρακα, προσφέρει προοπτική για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου εν μέσω της παρούσας κρίσης» αναφέρει, μεταξύ άλλων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδηγούν τις υψηλές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα πρέπει να περιορίσουμε αυτή την πληθωριστική επίδραση του φυσικού αερίου στην ηλεκτρική ενέργεια, παντού στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, συνοδεύοντας τη δράση μας για το εισαγόμενο φυσικό αέριο, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την εισαγωγή ενός προσωρινού ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», υπογραμμίζει.

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή

Η πρόταση της επικεφαλής της Κομισιόν έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσίευση του προσχεδίου που συζητούν οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το οποίο είχαν σκοπό να καλέσουν για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών», μέσω και του καθορισμού «ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου».

Σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων -αν και υπόκειται σε τροποποιήσεις- τα αιτήματα των «27» περιλαμβάνουν:

  • Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με εταίρους για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων που οδηγούν σε ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλότερες τιμές εισαγωγής για την ΕΕ, ιδίως μέσω της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.
  • Εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου.
  • Ανάπτυξη πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη αναφοράς για το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) που αντικατοπτρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες της αγοράς.
  • Επιτάχυνση των εργασιών για τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και τον περιορισμό της υπερβολικής αστάθειας των τιμών.»

Το κλίμα είχε προετοιμάσει χθες Τρίτη, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον δήλωσε ότι η Κομισιόν εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός προσωρινού ευέλικτου πλαφόν, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Μία οδός προς τα εμπρός θα ήταν να εξετάσουμε έναν ευέλικτο περιορισμό τιμολόγησης σε σχέση με το TTF με τρόπο που θα συνεχίσει να εξασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου, κυρίως LNG, στην Ευρώπη», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ σε συνεδρίαση επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται πως στο έκτακτο συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή άφησε ανοιχτή τη δυνατότητα επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, σημειώνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τα δημόσια οικονομικά και δεν ικανοποιεί αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ