ΔΙΕΘΝΗ

Ενέργεια - Ντράγκι: Εν αναμονή της πρότασης της Κομισιόν - Τι λέει για την κοινή έκδοση χρέους

Ενέργεια - Ντράγκι: Εν αναμονή της πρότασης της Κομισιόν - Τι λέει για την κοινή έκδοση χρέους
Επιμένει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας στην κοινή έκδοση χρέους, ειδικά μετά την απόφαση της Γερμανίας για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ AP Photo/Darko Bandic

«Tα πράγματα κινούνται» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, από την Πράγα σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της ΕΕ προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, επισημαίνοντας πως στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 20ής Οκτωβρίου θα τεθεί επί τάπητος πρόταση της Κομισιόν με άξονα τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου, την εισαγωγή μηχανισμού αλληλεγγύης και την έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας.

«Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τα πράγματα κινούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 20ής Οκτωβρίου, πρόταση στην οποία θα περιέχονται τρία στοιχεία: Η καταβολή προσπάθειας με στόχο τη μείωση των τιμών, η εισαγωγή ενός στοιχείου αλληλεγγύης στον όλο μηχανισμό και η έναρξη της διαδικασίας μεταρρύθμιση της αγοράς της ενέργειας», υπογράμμισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός μιλώντας μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα εργαλείο, το οποίο να επιτρέπει την δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους, για την αντιμετώπιση του κόστους της ενεργειακής κρίσης, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε:

«Συμμερίζομαι την πρόταση που έκαναν οι Τζεντιλόνι και Μπρετόν. Και εγώ είχα κάνει παρόμοια πρόταση πριν πέντε μήνες, είναι μια λογική πρόταση, ιδίως μετά την απόφαση της Γερμανίας. Πρέπει για να τεθούν στο ίδιο επίπεδο όλες οι χώρες, τόσο εκείνες με δημοσιονομικό περιθώριο, όσο και εκείνες που δεν το διαθέτουν».

Σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε μεγάλη ενότητα, με στήριξη του Κιέβου εκ μέρους όλων τρων χωρών μελών της Ένωσης.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι προέκυψε ουσιαστικό ενδιαφέρον για τη διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία πρόκειται να οργανωθεί στην Γερμανία, και ότι πολλές χώρες εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για την αυξανόμενη ρωσική προπαγάνδα, η οποία προσπαθεί να επηρεάσει τους ευρωπαίους πολίτες.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση Ιταλού απεσταλμένου αν κατέγραψε ανησυχία, από μέρους κάποιων Ευρωπαίων ηγετών, σχετικά με μια ενδεχόμενη «περίπτωση Ιταλία», ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ τόνισε:

«Όχι, δεν υπάρχει ανησυχία. Ασφαλώς, υπάρχει περιέργεια, όπως όταν πραγματοποιείται μια τόσο σημαντική αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής, αλλά δεν υπάρχει ανησυχία. Διεπίστωσα μεγάλο σεβασμό για τις επιλογές των Ιταλών, όπως και ενδιαφέρον για το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική γραμμή της νέας κυβέρνησης. Κάτι στο οποίο δεν είναι εύκολο, κανείς να απαντήσει. Σε κάποια θέματα, όμως, όπως σε ό,τι αφορά τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής, αν ανατρέξει, κανείς, στις αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν, η όλη γραμμή δεν θα πρέπει να αλλάξει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ