ΔΙΕΘΝΗ

Η άνοδος στις τιμές σιτηρών και καλαμποκιού δημιουργεί επισιτιστική ανασφάλεια

Η άνοδος στις τιμές σιτηρών και καλαμποκιού δημιουργεί επισιτιστική ανασφάλεια
AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Αυξημένες έως και 7,7% ήταν το πρωί της Δευτέρας  31/10 οι τιμές των σιτηρών, μετά την πίεση που δημιούργησε στην αγορά η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών.

Συγκεκριμένα, στο άνοιγμα της συνεδρίασης σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο ενισχύθηκαν έως και 7,7% στα 8,9325 δολάρια το μπουσέλ, στην υψηλότερη τιμή από τις 14 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, το καλαμπόκι ενισχύθηκε έως και 2,8% και το σογιέλαιο σημείωσε άνοδο 3%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η τιμή της μετοχής GrainCorp

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών, μέσω τις Μαύρης Θάλασσας στις χώρες που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη «επ’ αόριστον», υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί «να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων», προκαλώντας την αντίδραση της Ουκρανίας, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Guardian.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές

Παρά τον πανικό που προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας, η Ουκρανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν να αποπλεύσουν πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα από ουκρανικά λιμάνια σήμερα Δευτέρα 31/10.

Ειδικά, ο ΟΗΕ επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται να μετακινηθούν 16 πλοία σήμερα – δώδεκα αναμένεται να αναχωρήσουν από ουκρανικά λιμάνια και τέσσερα άλλα να κατευθυνθούν προς αυτά. Ήδη δύο φορτηγά πλοία έχουν αναχωρήσει από λιμάνια της Ουκρανίας με προορισμό την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο Marine traffic.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία, Αμίρ Αμπντουλά, δήλωσε ότι τα εμπορικά πλοία δεν μπορούν να γίνουν ποτέ στρατιωτικός στόχος ή όμηροι, υπογραμμίζοντας ότι «η ροή των τροφίμων πρέπει να συνεχιστεί» βάσει της συμφωνίας από την οποία αποσύρθηκε η Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ