ΔΙΕΘΝΗ

FED: Νέα αύξηση στα επιτόκια του δολαρίου λόγω πληθωρισμού

FED: Νέα αύξηση στα επιτόκια του δολαρίου λόγω πληθωρισμού
Τα επιτόκια του δολαρίου διαμορφώνονται στο εύρος του 3,75% με 4%, ενώ αντίστοιχα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι στα υψηλά 40 ετών AP Photo/Patrick Semansky, File

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008 ανέβασε τα επιτόκια του δολαρίου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η FED προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, στη σκιά του πληθωρισμού ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών .
Πλέον, τα επιτόκια του δολαρίου διαμορφώνονται στο εύρος του 3,75% με 4%, ενώ αντίστοιχα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι στα υψηλά 40 ετών, έχοντας εκτιναχθεί στο 8,2% για το Σεπτέμβριο.

«Η συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια θα είναι κατάλληλη πολιτική» τονίζεται στο ανακοινωθέν της Fed.

«Για τον καθορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων, η FOMC θα λάβει υπόψη τη συνολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την καθυστέρηση με την οποία η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις» επισημαίνεται χαρακτηριστικά

Πάουελ: Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας

«Η Federal Reserve έχει ακόμη "κάποια απόσταση να διανύσει” προτού ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων, τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ» μιλώντας στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, σπεύδοντας να αμβλύνει τις προσδοκίες ότι ενδέχεται να τερματιστεί σύντομα η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

«Οι αποφάσεις μας θα εξαρτηθούν από το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Fed θα μπορούσε να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου.

«Όσο πλησιάζουμε σε αυτό το επίπεδο και προχωράμε ακόμη περισσότερο σε περιοριστικά επίπεδα, το ζήτημα της ταχείας αύξησης γίνεται λιγότερο σημαντικό… Και γι’ αυτό έχω πει στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου ότι κάποια στιγμή θα είναι σημαντικό να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων. Πλησιάζει λοιπόν αυτή η ώρα, και μπορεί να έρθει ακόμη και στην επόμενη συνεδρίαση ή στη μεθεπόμενη. Δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής δεν σκέφτεται ακόμη να σταματήσει τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.

«Είναι πολύ νωρίς για να σκεφτόμαστε να σταματήσουμε. Ο κόσμος όταν ακούσει "επιβράδυνση” σκέφτεται την παύση. Είναι πολύ πρόωρο, κατά την άποψή μου, να σκεφτόμαστε ή να μιλάμε για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων. Έχουμε δρόμο μπροστά μας» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ