ΔΙΕΘΝΗ

Στον δρόμο της ύφεσης η Βρετανία - Συρρίκνωση 0,2% για το δεύτερο τρίμηνο

Στον δρόμο της ύφεσης η Βρετανία - Συρρίκνωση 0,2% για το δεύτερο τρίμηνο
Είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία εμφανίζει συρρίκνωση της οικονομίας σε τριμηνιαίο επίπεδο από τις αρχές του 2021 ANDY RAIN - EPA - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συρρίκνωση 0,2% έναντι οριακής ανάπτυξης κατέγραψε η βρετανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ONS).

 

Η πτώση του δείκτη ήταν μικρότερη από το 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ωστόσο δείχνει πως η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, αν και η συρρίκνωση αυτής της τάξεως δεν ανταποκρίνεται στον τεχνικό ορισμό για ύφεση, καθώς χρειάζονται δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, ωστόσο οι επίσημοι φορείς της Βρετανίας έχουν προειδοποιήσει για μια ισχυρή ύφεση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) εκτίμησε πως η χώρα θα καταγράψει ιστορική ύφεση που θα ξεκινήσει από το γ' τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2024, μάλιστα, προέβλεψε πως η ανεργία στη χώρα θα φτάσει το 6,5% μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Σύμφωνα με το CNBC, είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία εμφανίζει συρρίκνωση της οικονομίας σε τριμηνιαίο επίπεδο από τις αρχές του 2021 και από τα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Σημειώνεται πως σε ετήσιο επίπεδο, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για ανάπτυξη 2,1%.

Πιο αναλυτικά, η βιομηχανική παραγωγή για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε 0,2% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για συρρίκνωση 0,3% και η μεταποιητική παραγωγή στη χώρα έμεινε αμετάβλητη, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για συρρίκνωση 0,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ