ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο - Ξεπέρασε το 11%

Βρετανία: Σε υψηλό 41 ετών ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο - Ξεπέρασε το 11%
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ONS, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ανά κλάδο σημειώθηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ροφήματα, κατά 16,4% AP Photo/Alberto Pezzali

Απρόσμενη αύξηση σε υψηλό 41 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Οκτώβριο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με ώθηση από την πίεση που ασκεί στα νοικοκυριά η άνοδος των τιμών σε τρόφιμα, μεταφορές και ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας (ONS), ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1%, έναντι 10,1% τον Σεπτέμβριο, την ώρα που δημοσκόπηση του Reuters ανέμενε μια μέτρηση κοντά στο 10,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 2%, έναντι 0,5% τον Σεπτέμβριο.

Πιο αναλυτικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ONS, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ανά κλάδο σημειώθηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ροφήματα, κατά 16,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 6,5%, όπως και τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το CNBC, η αύξηση στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις παρά τις προσπάθειες της νέας βρετανικής κυβέρνησης να τον κρατήσει σε περιορισμένο επίπεδο, με την σύσταση του προγράμματος για Εγγύησης Τιμών Ενέργειας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ONS οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων ήταν μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων της αύξησης.

Σημειώνεται πως, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έχει προειδοποιήσει για την «μεγαλύτερη ύφεση από την αρχή της καταγραφής των σχετικών στοιχείων που θα ξεκινήσει από το γ' τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2024». Σε αυτό το πλαίσιο, η BoE «βλέπει» πως η ανεργία στη χώρα θα φτάσει το 6,5% μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% για το γ' τρίμηνο του 2022, για πρώτη φορά σε τριμηνιαίο επίπεδο από τις αρχές του 2021 και από τα lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

«Φοροκαταιγίδα» και λιτότητα

Μπροστά σε νέους φόρους αλλά και περικοπές δαπανών βρίσκεται η Βρετανία μετά τις εξαγγελίες του νέου υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Αναλυτικά, στη συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ προσπάθησε να καθησυχάσει τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, ξεκαθαρίζοντας ότι θα αυξήσει τους φόρους και θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, αλλά μάλλον δεν πέτυχε απόλυτα τον σκοπό του.

Ο υπουργός Οικονομικών, που ανέλαβε αυτή τη θέση μία εβδομάδα πριν την πτώση της προηγούμενης πρωθυπουργού Λιζ Τρας, είναι αλήθεια πως πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ήταν «απόλυτα ξεκάθαρος ότι οι φόροι θα αυξηθούν». Παράλληλα όμως δήλωσε ότι «ελπίζει ο κόσμος να δει ότι έχουμε σχέδιο» και υποσχέθηκε ότι «η ύφεση που ζούμε θα είναι όσο συντομότερη και επιφανειακότερη γίνεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ