ΔΙΕΘΝΗ

Gazprom: Αντίποινα μετά την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Gazprom: Αντίποινα μετά την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Μειώνονται οι ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ από τις 28 Νοεμβρίου σύμφωνα με τον ρωσικό ενεργειακό «κολοσσό» AP Photo / Dmitri Lovetsky

Η Gazprom απείλησε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου που στέλνει μέσω της Ουκρανίας την επόμενη εβδομάδα, σε αντίποινα μετά και τη νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ο ενεργειακός διάδρομος της Ουκρανίας είναι ο τελευταίος εναπομείνας αγωγός που εξακολουθεί να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη, καθώς η Μόσχα έχει συμπιέσει σταδιακά τις προμήθειες προς την ήπειρο ήδη πριν από την ρωσική εισβολή επί ουκρανικού εδάφους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Gazprom ανέφερε στο Telegram ότι κάποιες ποσότητες που προορίζονταν για τη Μολδαβία, κρατούνται αποθηκευμένες στην Ουκρανία. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα περιορίσει τους όγκους διαμετακόμισης από τις 28 Νοεμβρίου που αντιστοιχούν στην ποσότητα του φυσικού αερίου που δεν φτάνει στους πελάτες της Μολδαβίας.

Η Ουκρανία παρέδωσε όλες τις ποσότητες που είχαν εκχωρηθεί για τη Μολδαβία στο σύνολό τους, ανέφερε ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς της χώρας στην ιστοσελίδα του. Όλο το αέριο για τη Μολδαβία που παραλήφθηκε στο διασυνοριακό σημείο Σούντζα με την Ρωσία μεταφέρθηκε μέσω των σημείων εξόδου Ολεξέιβκια, στα σύνορα της Μολδαβίας.

Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο, η Μολδαβία και η Ουκρανία οργάνωσαν εικονικές αντίστροφες ροές φυσικού αερίου στο σημείο Χρεμπενίκι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ουκρανίας. Οι εικονικές αντίστροφες ροές σημαίνουν ότι ορισμένες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία μπορούν να παραμείνουν στην Ουκρανία - μεταξύ άλλων - για σκοπούς αποθήκευσης.

Ήδη, πάντως, εκφράζονται ανησυχίες στην Ευρώπη ότι το ζήτημα με τη Μολδαβία μπορεί να είναι η αρχή ενός πλήρους ενεργειακού «μπλακ – άουτ», καθώς οι διαφωνίες σχετικά με τις συμβατικές ρήτρες αποτελούν χαρακτηριστικό της κατάρρευσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Ακόμα και με τα αποθέματα που είναι πληρέστερα από το κανονικό και παρέχουν κάποιο απόθεμα, ο χειμώνας χωρίς ρωσικό αέριο θα αποτελέσει πρόκληση για την Ευρώπη.

«Η απειλή της Gazprom να διακόψει τις αποστολές προς τη Μολδαβία είναι μια προσπάθεια να εμποδίσει τη χώρα αυτή να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό σύστημα διαμετακόμισης φυσικού αερίου και το υπόγειο αποθηκευτικό χώρου του», δήλωσε ο ουκρανικός διαχειριστής μεταφοράς φυσικού αερίου.

«Πρόκειται για απροκάλυπτη χειραγώγηση των γεγονότων για χάρη της δικαιολόγησης της απόφασης για περαιτέρω μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου για την Ευρώπη», δήλωσε η υπεύθυνη κυβερνητικών σχέσεων του TSO Όλγα Μπιέλκοβα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Gazprom υπολογίζει ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει συσσωρεύσει 52,52 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία, ανέφερε. Εάν αυτές οι ανισορροπίες παραμείνουν, η Gazprom θα αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες προς την Ουκρανία από τις 10 π.μ. της 28ης Νοεμβρίου. Η Gazprom στέλνει σήμερα περίπου 43 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Από τον Οκτώβριο, η Gazprom είχε μειώσει τις ροές προς τη Μολδαβία σε 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα και είχε δεσμευτεί να τις διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο και τον επόμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ