ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι απολύσεις στις ΗΠΑ – Περικοπές στην Hewlett-Packard

Συνεχίζονται οι απολύσεις στις ΗΠΑ – Περικοπές στην Hewlett-Packard
Με τις απολύσεις, η εταιρεία ελπίζει ότι θα εξοικονομεί 1,4 δισ. δολάρια τον χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια EPA/DPA/ JOERG CARSTENSEN (Φωτογραφία Αρχείου)

Σε περικοπές 6.000 υπαλλήλων θα προχωρήσει μέχρι το 2025 η αμερικανική Hewlett-Packard, ακολουθώντας τα βήματα αρκετών τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κατασκευάστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών HP ανακοίνωσε χθες Τρίτη 22/11 πως θα απολύσει από 4.000 ως 6.000 υπαλλήλους και προσθέτει το όνομα της στη μακρά λίστα των εταιρειών που περιορίζουν τα… έξοδα τους, κάνοντας περικοπές στο εργατικό δυναμικό.

Εκπρόσωπος της Hewlett-Packard δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «αυτή η νέα στρατηγική (...) θα μας επιτρέψει να εξυπηρετούμε καλύτερα τους πελάτες μας και να δημιουργήσουμε αξία μακροπρόθεσμα μειώνοντας τα κόστη μας και επανεπενδύοντας σε τομείς κλειδιά για το μέλλον».

Με τις απολύσεις, η εταιρεία ελπίζει ότι θα εξοικονομεί 1,4 δισ. δολάρια τον χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το οικονομικό έτος 2022, που έκλεισε στα τέλη του Οκτωβρίου, η HP είχε τζίρο 63 δισ. δολαρίων, μειωμένο κατά 0,8% σε ετήσια βάση, και καθαρά κέρδη 3,5 δισ. δολαρίων, μειωμένα κατά περίπου το μισό σε έναν χρόνο.

Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα χρήσης της το τρέχον τρίμηνο επίσης απογοήτευσαν.

Στη Wall Street, η τιμή της μετοχής της έχανε γύρω στο 1% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου.

Κύμα απολύσεων στην Τεχνολογία

Το τελευταίο διάστημα, αρκετές τεχνολογικές εταιρείες, όπως οι Meta (Facebook, Instagram), Amazon, Twitter, Lyft, Salesforce και Stripe, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν αλλεπάλληλα κύματα απολύσεων.

Στην περίπτωση της Amazon η εταιρεία επιβεβαίωσε τις απολύσεις της την Πέμπτη 17/11, έπειτα από πολυήμερη φημολογία. Σύμφωνα με αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, η πλατφόρμα και οι διάφορες θυγατρικές της θα απολύσουν συνολικά κάπου 10.000 εργαζόμενους.

Οι πρώτες ομάδες που αφορούν οι περικοπές θέσεων είναι αυτές με αντικείμενο ηλεκτρονικές συσκευές της πλατφόρμας (π.χ. τις συσκευές ανάγνωσης βιβλίων Kindle). Θα επηρεαστούν επίσης καταστήματα και οι αποθήκες της μάρκας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι απολύσεις γίνονται λόγω οικονομικής κρίσης.

Αν και η πανδημία γενικά έδωσε ώθηση στον τομέα της τεχνολογίας, η τρέχουσα οικονομική κρίση πλήττει τις εταιρείες του κλάδου, ορισμένες από τις οποίες είχαν προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό προσλήψεων, χάρη στη θεαματική πορεία τους.

Η λίστα που έχει δημιουργήσει το Crunchbase, από τις πιο αξιόπιστες ενημερωτικές ιστοσελίδες στο χώρο της ψηφιακής καινοτομίας, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στον ευρύτερο κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών από την αρχή της χρονιάς. Εκεί θα δει κανείς πολλά γνωστά ονόματα όπως είναι το Spotify και το Booking.com να έχουν προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας. Ακόμη και η απόφαση της Free Now να διακόψει τις δραστηριότητες στη Λατινική Αμερική, κίνηση που επηρεάζει άμεσα τους 170 εργαζόμενους της Beat στον κόμβο της Αθήνας, δείχνει ότι πρακτικά οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ