ΔΙΕΘΝΗ

Φυσικό αέριο: Δεκαπενταετής συμφωνία ανάμεσα σε Γερμανία και Κατάρ για το LNG

Φυσικό αέριο: Δεκαπενταετής συμφωνία ανάμεσα σε Γερμανία και Κατάρ για το LNG
Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η πρώτη από χώρα της Ευρώπης θα προσφέρει στην Γερμανία 2 εκατομμύρια τόνους LNG το χρόνο, αέριο το οποίο θα φτάνει από το Ras Laffan του Κατάρ στον βόρειο σταθμό αποθήκευσης της Γερμανίας στο Brunsbuettel AP Photo / Emilio Morenatti

Από το 2026 και μετά η Γερμανία θα δέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ με βάση την συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι QatarEnergy και η ConocoPhillips. Η συμφωνία με βάση τα όσα μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ξεκινά το 2026 και θα έχει ισχύ 15 χρόνια.

Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η πρώτη από χώρα της Ευρώπης θα προσφέρει στην Γερμανία 2 εκατομμύρια τόνους LNG το χρόνο, αέριο το οποίο θα φτάνει από το Ras Laffan του Κατάρ στον βόρειο σταθμό αποθήκευσης της Γερμανίας στο Brunsbuettel.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ευρώπη και κυρίως την Γερμανία της οποίας η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ξεπερνούσε το 75%. Μέχρι το τέλος του 2024 η Γερμανία έχει δεσμευθεί να αποκοπεί πλήρως από την ρωσική ενέργεια.

Για το θέμα της νέας ενεργειακής συμφωνίας με το Κατάρ τοποθετήθηκε και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών χαρακτηρίζοντάς της «εξαιρετική».

Παρά τα θετικά νέα ο επικεφαλής ης γερμανικής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, Αντρέας Σρέντερ, σημείωσε πως η συμφωνία έρχεται αργά καθώς οι ενεργειακές ανάγκες της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη είναι τεράστιες.

Ο ίδιος σημείωσε πως από τις αρχές του επόμενου έτους θα πρέπει η Γερμανία να αποθηκεύει υγροποιημένο φυσικό αέριο σε περίπτωση που δεν θέλει να δει την βαριά βιομηχανία της να «παγώνει».

Η συμφωνία Κατάρ - Γερμανίας έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά το τεράστιο συμβόλαιο που υπέγραψε η QatarEnergy με την κινεζική Sinopec για 27 χρόνια προμηθειών LNG.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ