Πάουελ (FED): Kανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα ακολουθήσει ύφεση
Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να είναι σε θέση να αποφύγει την ύφεση, είπε σήμερα ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, αφότου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στο πλαίσιο των προσπαθειών της για συγκράτηση του πληθωρισμού.
Στην παρούσα φάση, ο Πάουελ θεωρεί ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ύφεση εφόσον έχουμε ακόμη ανάπτυξη», έστω και αν ο ρυθμός της έχει επιβραδυνθεί.
«Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να γνωρίζει εάν θα έχουμε ύφεση ή όχι» στις ΗΠΑ, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της Fed.
Αντιμέτωπη με την άνοδο των τιμών στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών, η Fed είχε προχωρήσει σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Σήμερα, ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών για χαλάρωση της επιθετικής πολιτικής της.
Ωστόσο, εμφανίζεται πλέον λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι τον Σεπτέμβριο για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, προβλέποντας ότι θα επιβραδυνθεί σε 3,1% το 2023 όταν πρόσφατα προέβλεπε πως θα έφθανε στο 2,8% την επόμενη χρονιά.
Οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το 2023: 0,5% αντί 1,2% που εκτιμούσαν.
SPONSORED
Eurovision 2026: Πρώτη η Βουλγαρία με το «Bangaranga» - Στην 10η θέση ο Akylas με το Ferto
02:00
Ποιες προθεσμίες δόθηκαν για τα Προγράμματα «Εξοικονομώ» - Αναλυτικά οι ημερομηνίες
02:00
«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ποιοι δικαιούνται 500 ευρώ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
01:00
Ποια η προθεσμία υποβολής για τις φορολογικές δηλώσεις 2026 - Τι πρέπει να γνωρίζετε
00:30