ΔΙΕΘΝΗ

Φυσικό αέριο: Πόσο πιθανή είναι η επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν την Δευτέρα

Φυσικό αέριο: Πόσο πιθανή είναι η επίτευξη συμφωνίας για το πλαφόν την Δευτέρα
Οι αισιόδοξοι αναλυτές πιστεύουν πως την Δευτέρα 19/12 θα μπει επιτέλους ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται επί μήνες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτήν την εβδομάδα οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρώπης κατάφεραν να συμφωνήσουν αναφορικά με τον μηχανισμό αυτόματης απόσυρσης του πλαφόν, όμως το ζήτημα της ανώτατης τιμής παραμένει «άλυτο».

Οι αισιόδοξοι αναλυτές πιστεύουν πως την Δευτέρα 19/12 θα μπει επιτέλους ένα τέλος στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται επί μήνες και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή του πλαφόν λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ωστόσο η τιμή του πλαφόν έχει αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση.

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο αρμόδιος Γερμανός υπουργός, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Χρόνος που λιγοστεύει, όσο πέφτουν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι έχουμε σχεδόν φτάσει (σε συμφωνία) αλλά τώρα θα πρέπει να δείξουμε ότι η ενότητα δεν είναι κενό γράμμα» είπε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σίκελα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Ο Σίκελα παραδέχτηκε ότι ορισμένες χώρες φοβούνται πως το πλαφόν θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ενώ κάποιοι υπουργοί αισθάνονταν ότι οι αλλαγές στο ανώτατο όριο της τιμής δεν ήταν ισορροπημένες.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε, «είναι απολύτως απαραίτητο η Ευρώπη να στείλει, επιτέλους, ένα ξεκάθαρο ‘σήμα’ στις αγορές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από πλευράς Ρωσίας.

Τα συμπεράσματα των «27»

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας αναφέρονται σε όσα αποφάσισαν το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου και ζητούν να ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου το έργο για τις προτάσεις των νέων ρυθμιστικών κανόνων με στόχο:

  • την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μέσα από έναν καλύτερο συντονισμό των αγορών αερίου, της διακίνησης αερίου μέσω των συνόρων και τις αξιόπιστα όρια στις τιμές
  • την επιτάχυνση της εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • την δημιουργία ενός διορθωτικού μηχανισμού προστασίας των πολιτών και της οικονομίας από τις υπερβολικά υψηλές τιμές

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Δευτέρας 12/12 ξεκίνησε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Κώστα Σκρέκα.

Τα τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία πρότεινε η Ελλάδα και υιοθετήθηκαν από ακόμα 12 Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία) είναι:

  1. ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες,
  2. το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και
  3. να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ