ΔΙΕΘΝΗ

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία ενεργοποιεί τον αγωγό Γιαμάλ προς την Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία ενεργοποιεί τον αγωγό Γιαμάλ προς την Ευρώπη
Μετά την απώλεια των αγωγών Nord Stream 1 και 2, η Μόσχα ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει εκ νέου τον αγωγό Γιαμάλ τον οποίο μέχρι τα μισά του 2021 χρησιμοποιούσε για μεταφορά αερίου η Πολωνία AP Photo/Sergei Grits, File

Η Ευρώπη μπορεί να παλεύει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά η Μόσχα φαίνεται πως δεν έχει σκοπό να «παρατήσει» την ευρωπαϊκή αγορά.

Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο TASS ο Αντιπρόεδρος ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ σημείωσε πως η Μόσχα μετά την απώλεια των αγωγών Nord Stream 1 και 2 ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει εκ νέου τον αγωγό Γιαμάλ τον οποίο μέχρι τα μισά του 2021 χρησιμοποιούσε για μεταφορά αερίου η Πολωνία.

Συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κυβέρνησης σημείωσε «Η ευρωπαϊκή αγορά εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει καθώς η ανεπάρκεια φυσικού αερίου συνεχίζεται και εμείς έχουμε τη δυνατότητα να ανανεώσουμε τις προμήθειες. Για παράδειγμα, εξακολουθεί να μη λειτουργεί ο αγωγός «Γιαμάλ – Ευρώπη» που σταμάτησε να μεταφέρει αέριο για πολιτικούς λόγους. Έχουμε επίσης τον Turkish Stream ο οποίος λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα ενώ ο αγωγός που διαπερνά την Ουκρανία μεταφέρει στην Ευρώπη 42 εκ. κυβικά αερίου καθημερινά. Δηλαδή περίπου το 1/3 των ποσοτήτων που προβλέπονται στη σύμβαση. Συζητείται επίσης η προμήθεια πρόσθετων ποσοτήτων μέσω της Τουρκίας μετά τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στη χώρα».

Στην ίδια συνέντευξη ο Νόβακ τόνισε πως με τις παρούσες συνθήκες η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή φυσικού αερίου για το 2023 αλλά θα ξεκινήσει να διαθέτει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην αγορά. Ο Νόβακ σημείωσε επίσης πως ο ενεργειακός κόμβος που η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως κατασκευάζει στην Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά και θα υπάρξουν προτάσεις και για νέους αγωγούς από την Τουρκία τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ