ΔΙΕΘΝΗ

Gazprom: Ξεκίνησε το έργο του κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία

Gazprom: Ξεκίνησε το έργο του κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία
Ο κόμβος φυσικού αερίου πρόκειται να καταστήσει δυνατή τη στήριξη της διαφανούς και δίκαιης τιμολόγησης στην αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε ο Μιλερ

Έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για την υλοποίηση του κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, την Τετάρτη (28/12).

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος τόνισε ότι «η Τουρκία και εμείς ξεκινήσαμε πρόσφατα να επεξεργαζόμαστε το έργο του κόμβου φυσικού αερίου στη χώρα αυτή. Η απόφαση ελήφθη σε επίπεδο αρχηγών των δύο κρατών και έχουμε ήδη ξεκινήσει την πρακτική εκτέλεσή της».

Συμπλήρωσε δε, ότι ο κόμβος φυσικού αερίου πρόκειται να καταστήσει δυνατή τη στήριξη της διαφανούς και δίκαιης τιμολόγησης στην αγορά φυσικού αερίου.

«Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 20% τα επόμενα είκοσι χρόνια. Ως εκ τούτου, σίγουρα σκεφτόμαστε το μέλλον, σκεφτόμαστε τα νέα μας έργα και σκεφτόμαστε την ενεργειακή ασφάλεια» δήλωσε καταλήγοντας ο Μίλερ.

Η Τουρκία ως βάση για προμήθειες φυσικού αερίου

Υπενθυμίζεται ότι, οι ανωτέρω ενέργειες αποτελούν επακόλουθο της συζήτησης των δύο κρατών, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, όταν οι αγωγοί Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις τον Σεπτέμβριο.

Σε αυτή τη βάση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε η Τουρκία να γίνει βάση για προμήθειες φυσικού αερίου.

Συνέχεια αυτής της παρότρυνσης, είναι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αρχές Δεκεμβρίου (Παρασκευή 9/12) στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και του Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές για τον τουρκικό κόμβο φυσικού αερίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ