ΔΙΕΘΝΗ

Apple: «Ψαλίδι» 40% στις αποδοχές του Τιμ Κουκ το 2023

Apple: «Ψαλίδι» 40% στις αποδοχές του Τιμ Κουκ το 2023
Η αμοιβή του CEO ήταν 1.447 φορές μεγαλύτερη από τον μισθό ενός μέσου υπαλλήλου της Apple AP Photo/Mark Lennihan, File

Μειωμένες κατά 40% θα είναι αποδοχές του CEO της Apple, Τιμ Κουκ το 2023, ο οποίος θα συνολικά 49 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Η μείωση είναι κάτι που ζήτηση ο ίδιος, μετά και την ψηφοφορία των μετόχων για το πακέτο αμοιβής του, σε συνδυασμό με την μείωση του αριθμού των περιορισμένων μονάδων μετοχών (RSU) που θα λάβει ο Τιμ Κουκ εάν συνταξιοδοτηθεί πριν από το 2026.

Η βασική διαφορά φέτος θα είναι στις μετοχές που θα λάβει. Το 2022, η Apple του είχε δώσει μετοχές αξίας 75 εκατ. δολαρίων, οι μισές από τις οποίες δόθηκαν εξαιτίας της καλής απόδοσης της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με το CNBC, πέρα από τις δωρεάν μετοχές, το 2022, ο CEO της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας έλαβε 3 εκατ. δολάρια σε μισθό, σε συνδυασμό με προνόμια, όπως συνεισφορές σε πρόγραμμα συνταξιοδότησης, ασφάλεια, προσωπικά αεροπορικά ταξίδια και πάνω από 46.000 δολάρια για εξαργύρωση σε διακοπές.

Όπως αναφέρεται, η επιτροπή αποζημιώσεων της Apple είπε ότι προχώρησε στη μείωση ως απάντηση στην περσινή ψηφοφορία για την πληρωμή του Κουκ, στην οποία το πακέτο αποδοχών του εγκρίθηκε από το 64% των μετόχων, έναντι 95% που είχε δώσει το πράσινο φως στις αποδοχές της χρήσης 2020.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Institutional Shareholder Services, η αμοιβή του CEO ήταν 1.447 φορές μεγαλύτερη από τον μισθό ενός μέσου υπαλλήλου της Apple και σύμφωνα με το Forbes, η προσωπική περιουσία του ανέρχεται περίπου στα 1,7 δισ. δολάρια.

Ο Κουκ έχει δεσμευτεί να χαρίσει ολόκληρη την περιουσία του κατά τη διάρκεια της ζωής του, στο πλαίσιο του Giving Pledge.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ