ΔΙΕΘΝΗ

Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος: Σκάνδαλο με κοινοτικές επιδοτήσεις - Εμπλέκονται 42 εταιρείες και πρόσωπα

Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος: Σκάνδαλο με κοινοτικές επιδοτήσεις - Εμπλέκονται 42 εταιρείες και πρόσωπα
O πρόεδρος της Αρχής διαβίβασε στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, τo πόρισμα για το οικονομικό σκάνδαλο Christoph Soeder / dpa via AP

Σε οικονομικό σκάνδαλο εμπλέκονται 16 εταιρείες και 26 φυσικά πρόσωπα που έχουν προσποριστεί περίπου 30 εκατ. ευρώ από τον χώρο των τεχνολογικών υλικών, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που διαβιβάστηκε σε Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Αρχής, πρώην επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διαβίβασε στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα, πόρισμα το οποίο συντάχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα των υπηρεσιών της Αρχής και την εποπτεία του κ. Βουρλιώτη, καθώς η εγκληματική δραστηριότητα των εμπλεκομένων στρέφεται κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πόρισμα διαπιστώθηκαν τα αδικήματα:

1) Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης,

2) Απάτες κατ΄ εξακολούθηση με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος και

3) Ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η παράνομη δραστηριότητα, κατά το πόρισμα, σχετίζεται με σειρά παράνομων πράξεων, με αποτέλεσμα οι ελεγχόμενοι να εισπράττουν παράνομα και να μην πληρώνουν ΦΠΑ, καθώς και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις από κοινοτικές επιδοτήσεις προς το ελληνικό Δημόσιο.

Ήδη 26 φυσικά πρόσωπα και 16 εταιρείες κατηγορούνται με βάση το πόρισμα της Αρχής. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Αρχής, οι εμπλεκόμενοι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, με τις οικονομικές απάτες που οργάνωσαν, προσπορίστηκαν περίπου 30 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ