ΔΙΕΘΝΗ

Τα υπερκέρδη των κολοσσών πετρελαίου

Τα υπερκέρδη των κολοσσών πετρελαίου
Οι διεθνείς κολοσσοί πετρελαίου, γνωστοί και ως «big oil», δημοσίευσαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους INTIME NEWS

Ετήσια κέρδη – ρεκόρ κατέγραψαν οι κολοσσοί του πετρελαίου που ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, παρά την ενεργειακή κρίση και τα επίπεδα του πληθωρισμού, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.  

Μάλιστα, οι διεθνείς κολοσσοί πετρελαίου, γνωστοί και ως «big oil», δημοσίευσαν τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους, τα οποία ενισχύθηκαν από την άνοδο της ζήτησης, η οποία είχε μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19. Ενώ «θετικά» για τα ταμεία τους λειτούργησε και η μείωση των ρωσικών εξαγωγών, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, εταιρείες όπως οι, Chevron, ConocoPhillips, Exxon και Shell, όλες ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ το 2022, μια χρονιά που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέπεσε με την χρονιά οικονομικής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι τέσσερις αυτές εταιρείες ανακοίνωσαν συνολικά περί τα 1 τρισ. δολάρια σε πωλήσεις την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχα, μεγάλα κέρδη αναμένεται να ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα τόσο η TotalEnergies, όσο και η BP.

Την Πέμπτη 2/2 η Shell ανακοίνωσε σχεδόν κέρδη 40 δισ. δολαρίων, διπλασιάζοντας τον αριθμό του 2021 και καταγράφοντας την μεγαλύτερη κερδοφορία στα 115 χρόνια της ύπαρξης της, χάρη στην άνοδο των τιμών των υδρογονανθράκων.

Η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε έσοδα 36,6 δισ. δολαρίων πέρυσι, την ώρα που η ConocoPhillips διπλασίασε τα κέρδη της στα 18,7 δισ. δολάρια. Την ίδια ώρα, η Exxon, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε υπερκέρδη ύψους 55 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται πως η ανακοίνωση εταιρειών για τα υπερκέρδη προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από το κοινό, το οποίο, σύμφωνα με τον Guardian, έκανε έκκληση για επιβολή εφάπαξ φόρων εταιρικών κερδών από περισσότερες χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ