ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Τέλος» το Tik Tok για το προσωπικό του θεσμού

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Τέλος» το Tik Tok για το προσωπικό του θεσμού
Διορία μέχρι τις 15 Μαρτίου έχουν οι υπάλληλοι του οργανισμού για να διαγράψουν την εφαρμογή του μέσου κοινωνικής δικτύωσης PIXABAY (ΑΡΧΕΙΟ)

Στην απαγόρευση της χρήση του κινεζικής εφαρμογής TikTok, από το προσωπικό του θεσμού προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για λόγους ασφαλείας, στο φόντο της κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση. 

Η κίνηση αυτή, αποτελεί αποτέλεσμα της ανησυχίας των δυτικών κυβερνήσεων και ιδιαίτερα του Λευκού Οίκου, πως οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν την κινεζική κυβέρνηση και τις υπηρεσίες πληροφοριών της, στη συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων, με ιδιαίτερη έμφαση σε σημαντικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους.

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Politico ότι το πρωί της Πέμπτης (23/2), σε e-mail που απεστάλη σε όλο το προσωπικό, δόθηκε προθεσμία να αφαιρέσει το TikTok μέχρι τις 15 Μαρτίου από τις εταιρικές συσκευές του. Διαφορετικά, εάν ορισμένοι επιθυμούν να διατηρήσουν την εφαρμογή θα πρέπει να διαγράψουν επαγγελματικές εφαρμογές που σχετίζονται τον οργανισμό από τα προσωπικά τους τηλέφωνα.

Η οδηγία της Κομισιόν

«Με σκοπό την προστασία των δεδομένων της Επιτροπής την αύξηση της κυβερνοασφάλειάς της, το εταιρικό διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή TikTok στις εταιρικές και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία φορητών συσκευών του θεσμού», επεσήμανε αρχικά.

Τα άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πιθανό να ακολουθήσουν την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής, αν και μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της πολιτικής αυτής στο Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι, η απαγόρευση της Κομισιόν ακολουθεί μια απόφαση του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα τέλη του περασμένου έτους να περιορίσει τη χρήση του TikTok από τις συσκευές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

POLITICO/ Jamil Anderlini, Clothilde Goujard: European Commission staff banned from using TikTok

ΔΗΜΟΦΙΛΗ