ΔΙΕΘΝΗ

Toyota και Honda δίνουν αυξήσεις στους εργαζομένους τους λόγω πληθωρισμού

Toyota και Honda δίνουν αυξήσεις στους εργαζομένους τους λόγω πληθωρισμού
Οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα δώσουν στους εργαζομένους τους τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών εδώ και δεκαετίες Unsplash

Οι γνωστοί κολοσσοί της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Toyota και Honda, ανακοίνωσαν πως θα δώσουν στους εργαζομένους τους τις μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών εδώ και δεκαετίες.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για τις πιο πρόσφατες περιπτώσεις εταιρειών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που δίνουν αυξήσεις καθώς ανεβαίνουν οι τιμές, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον προηγούμενο μήνα έδειχναν πως ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία ήταν στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο οι ιαπωνικές εταιρείες έχουν συνομιλίες για τους μισθούς με τα σωματεία/συνδικάτα για εβδομάδες πριν ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους κατά τα μέσα του Μαρτίου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν πει γιατί οι ανακοινώσεις αυτού του έτους έγιναν νωρίτερα του αναμενομένου.

Μαλιστα, την Τετάρτη 22/2, η Toyota είπε ότι θα καλύψει τις απαιτήσεις των σωματείων για πληρωμές και μπόνους, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις εδώ και 20 χρόνια. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Toyota, Κότζι Σάτο, είπε πως ήλπιζε η κίνηση να έχει θετική επίδραση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας και να οδηγήσει σε «ειλικρινείς συζητήσεις μεταξύ εργατικού δυναμικού και διοίκησης σε κάθε εταιρεία».

Η Honda είπε στο BBC πως είχε «απαντήσει πλήρως» στα αιτήματα των σωματείων για αυξήσεις μισθών και μπόνους. Η εταιρεία είπε ότι θα κάνει αυξήσεις 5%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1990 και πάνω από τον ρυθμό πληθωρισμού της Ιαπωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ