ΔΙΕΘΝΗ

Την Silicon Valley Bank Βρετανίας εξαγόρασε η HSBC για μια λίρα

Την Silicon Valley Bank Βρετανίας εξαγόρασε η HSBC για μια λίρα
Όπως προβλέπεται στη σχετική συμφωνία, η εξαγορά εξασφαλίζει την πλήρη προστασία των καταθετών. AP Photo / Michael Probst

Τον βρετανικό βραχίονα της Silicon Valley Bank έναντι μίας στερλίνας εξαγόρασε η HSBC, στη νέα πράξη του δράματος της κατάρρευσης της τράπεζας στην ΗΠΑ.

Όπως προβλέπεται στη σχετική συμφωνία, η εξαγορά εξασφαλίζει την πλήρη προστασία των καταθετών.

Σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, «Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Bank of England διευκόλυναν την ιδιωτική πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC. Οι καταθέσεις θα προστατευθούν, χωρίς αυτό να κοστίσει στον φορολογούμενο. Όπως είπα και χθες, θα προστατεύσουμε τον τεχνολογικό μας κλάδο - και εργαστήκαμε με ταχύτητα για να εκπληρώσουμε αυτή την υπόσχεση».

Σημειώνεται ότι ήδη από χθες (Κυριακή) ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου (ΒοΕ) εργάζονταν για την αποφυγή ή έστω την ελαχιστοποίηση της ζημίας από την κατάρρευση του βρετανικού βραχίονα της SVB.

Αντίστοιχα, όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της HSBC Noel Quinn, η εξαγορά «ενισχύει την εμπορική τραπεζική μας δραστηριότητα και τη δυνατότητά μας να εξυπηρετούμε καινοτόμες και ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, μεταξύ άλλων στους τομείς της τεχνολογίας και των επιστημών ζωής, στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς».

Πρόσβαση στις καταθέσεις στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, πρόσβαση στο σύνολο των καταθέσεών τους θα έχουν από σήμερα οι πελάτες της Silicon Valley Bank και στις ΗΠΑ, όπως εγγυήθηκε η αμερικάνικη κυβέρνηση, προκειμένου να καθησυχάσει πολίτες και επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση την οποία και ανακοίνωσαν η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης των Καταθέσεων (FDIC), έπειτα από διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ