ΔΙΕΘΝΗ

Ρουμπινί για Credit Suisse: «Καμπανάκι» συναγερμού για την Ευρώπη

Ρουμπινί για Credit Suisse: «Καμπανάκι» συναγερμού για την Ευρώπη
Credit Suisse AP / Antonio Calanni

Η κρίση της Credit Suisse είναι μια «ώρα Lehman» για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος κρούει τον συναγερμό για το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Ρουμπινί, ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος είναι «πολύ μεγάλος για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλος για να σωθεί». Παράλληλα, σε συνέντευξη του στο Bloomberg, αναφέρθηκε στις ομοιότητες την τωρινής κατάστασης με την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο Twitter:

«Όπως επισήμανα στη συνέντευξή μου στο Bloomberg TV σήμερα το πρωί, η κρίση της Credit Suisse είναι μια "ώρα Lehman" για τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. "Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει και πολύ μεγάλη για να σωθεί". Δεν είναι καν σαφές ποιες είναι οι διάφορες μη πραγματοποιημένες ζημιές της σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία».

Υπενθυμίζεται ότι η Credit Suisse έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της σήμερα Τετάρτη, πέφτοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Η ανακοίνωση της Credit Suisse πως εντόπισε «ουσιώδεις αδυναμίες» στον έλεγχο των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων για τα οικονομικά έτη 2022 και 2021 προκάλεσε την αναστολή της μετοχής της, καθώς οι απώλειες ξεπέρασαν το 27%. Ενώ σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης από τα ευρωπαϊκά ταμπλό τέθηκαν νωρίτερα και οι Societe Generale, Monte dei Paschi και UniCredit, λόγω των μεγάλων απωλειών.

Μάλιστα, η ελβετική τράπεζα οδήγησε τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη SX7P στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ